Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittan kan ha kommit från rökt kött. Köttet på bilden har dock inget med återkallandet att göra.
Smittan kan ha kommit från rökt kött. Köttet på bilden har dock inget med återkallandet att göra.

Kött återkallas – misstänks ha orsakat botulism

Göteborgsfamiljen som insjuknat i den livsfarliga bakteriesmittan botulism hade ätit rökt kött från Eldsberga chark. Nu återkallar företaget produkten.

I ett pressmeddelande som lagts ut på Livsmedelsverkets hemsida skriver företagets vd Sime Trosic att ett parti rökt nötkött har återkallats av säkerhetsskäl. Detta eftersom det finns misstanke om att smittan eventuellt kan komma från denna produkt. 

Tillsammans med Livsmedelsverket görs nu en undersökning av händelsen och konsumenter ombeds lämna tillbaka produkter till inköpsstället.

Köttet, sammanlagt drygt 40 kilo med Holland som ursprungsland, har sålts på tre ställen i Göteborg. I lösvikt via charken på Orienthus, via Mousas orient livs samt funnits i smörgåsar som sålts i Baguetteria No 1.

– Det är åt helvete att någon kan ha råkat illa ut på grund av våra produkter. Jag har själv barn och kan knappt beskriva hur det skulle kännas om de svävade mellan liv och död, säger Sime Trosic.

Han tror själv inte att smittan kommer från hans företag. Om så visar sig vara fallet kommer han att lägga ner Eldsberga chark, som han säger att han har drivit prickfritt de senaste 15 åren.

– Om det visar sig att jag haft en livsfarlig produkt på marknaden, ja då vill jag inte vara med längre. Inget snack om saken. Detta handlar ju inte om vanlig magsjuka. Någon hade kunnat dö, säger han.

Enligt Livsmedelsverket är det ännu inte fastslaget att botulismen som Göteborgsfamiljen drabbats av härrör från nötköttet. Myndigheten fortsätter utreda smittkällan tillsammans med Göteborgs miljöförvaltning och Eldsberga chark. Livsmedelsverket kommer också följa upp återkallandet med ett kontrollbesök hos företaget.

– Enligt Livsmedelsverket kan jag jobba på som vanligt, de hittade inga fel på våra rutiner, säger Sime Trosic.

De fyra drabbade familjemedlemmarna har blivit utskrivna från sjukhuset och är på bättringsvägen.

– Jag är glad att de är på bättringsvägen, det är det viktigaste, säger Sime Trosic.

Inga ytterligare fall av botulism har hittats.