Torkan gör att lantbrukar riskerar att behöva skicka sina djur till slakt i förtid, vilket kan leda till köer på slakterierna. Arkivbild.
Torkan gör att lantbrukar riskerar att behöva skicka sina djur till slakt i förtid, vilket kan leda till köer på slakterierna. Arkivbild.

Kö till slakteriet i torkans spår

Många lantbrukare kan tvingas att slakta djur i förtid om torkan fortsätter. Samtidigt är många slakterier redan nu fullbokade året ut.

ANNONS
|

De svenska lantbrukarna lider under värmen och torkan. Inte minst de som har djur. Det torra vädret har slagit hårt både mot sommarbetet och skördarna av vinterfoder och rädslan för foderbrist märks även på slakterierna, rapporterar Skaraborgs Allehanda.

På slakteriet i Skövde är det i stort sett fullbokat fram till jul.

- Vi har märkt av det redan. När den första värmechocken kom i maj så började bönerna planera, säger Anders Kälvelid, inköpschef för nöt på slakteriet, till tidningen.

ANNONS

- Det är i stort sett fullt fram till jul. De bönder som inte har planerat sin höstslakt får snällt vänta.

Finns beredskap

Enligt branschorganisationen Svenska Köttföretagen ser situationen ut på liknande sätt på de flesta håll i landet.

- Väldigt många har varit väldigt bra på att planera och har anmält i väldigt god tid. Men så har torkan tillkommit till detta, säger Theres Strand, vice vd för organisationen, till TT.

- Situationen ser likadan ut på egentligen alla slakterier, det är fullanmält fram till årsskiftet.

När det gäller akuta fall på enskilda gårdar finns dock en beredskap på slakterierna, poängterar hon. De fallen kommer att prioriteras.

ANNONS

- Om det blir akut på gårdarna kommer man att hantera det från slakteriernas sida, säger hon.

- Sedan måste alla hjälpas åt för att göra det så bra som möjligt, för det är en exceptionell situation.

Hoppas på samverkan

LRF (Lantbrukarnas riksförbund) har uppmanat sina medlemmar att skörda allt som skördas kan. Redan nu har många också fått dispens för att skörda på mark som egentligen ligger i träda.

TT

Fakta: Vall

Torkan har gjort att såväl spannmålsskörden som produktionen av djurfoder blivit lidande i stora delar av Sverige.

Vallen – det vill säga grödor som planterats främst för slåtter eller bete – är Sveriges största gröda och odlas på omkring 45 procent av åkermarken.

Vall består oftast av olika gräs- och ärtväxter.

Källa: Jordbruksverket och Nationalencyklopedin.

ANNONS