Stort mediepådrag under häktningsförhandlingen om Wikileaksgrundaren Julian Assange vid Uppsala tingsrätt.
Stort mediepådrag under häktningsförhandlingen om Wikileaksgrundaren Julian Assange vid Uppsala tingsrätt.

Julian Assange blir inte häktad

Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange häktas inte. Uppsala tingsrätt anser inte att det är en proportionerlig åtgärd.

ANNONS
|

En häktningsförhandling är vanligtvis en snabbt avklarad historia. Men liksom allt som rör Julian Assange visade sig måndagens förhandling bli ovanligt invecklad. Efter att ha hört såväl åklagare som Assanges försvarsadvokat drog rätten sig tillbaka för en flera timmar lång överläggning.

Först vid 16-tiden kom beskedet. Uppsala tingsrätt häktar inte Julian Assange.

Enligt tingsrätten är Assange fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och det finns en flyktfara. Men domstolen anser inte att det är proportionerligt att häkta honom eftersom det går att hålla förhör med honom i Storbritannien genom en europeisk utredningsorder.

ANNONS

Kan komma att överklaga

Vice överåklagare Eva-Marie Persson säger att hon har full respekt för domstolens beslut.

- Jag kommer att återkomma med besked om jag kommer att överklaga.

Hon säger samtidigt att hon inom kort ska skicka en europeisk utredningsorder för att kunna hålla ett förhör med Assange. Persson kan inte säga om åklagarna kommer att åka till Storbritannien eller om ett videoförhör ska hållas.

Assanges advokat PerE Samuelson är mycket nöjd med domstolens beslut.

- Tingsrätten visar att Sverige är en rättsstat, säger han till TT.

Han påpekar att det inte är säkert att Assange kommer att åtalas och att utredningen kan komma att läggas ner igen.

- Det finns ingen anledning att ta hit honom innan man vet om han ska åtalas, säger Samuelson.

ANNONS

Beslutet bör överklagas

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält Julian Assange för våldtäkt. Hon skriver i ett sms till TT att hon och hennes klient tycker att det är fel att Assange inte häktas.

"Jag tycker tingsrättens beslut ska överklagas till hovrätten. Beslutet måste prövas av en överinstans", skriver Massi Fritz.

Julian Assange förnekar brott. Han anklagas för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Sverige 2010. Samma år häktades han i sin frånvaro, och efter diverse rättsliga turer tog han 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades politisk asyl.

För två år sedan, 2017, lades brottsutredningen mot honom ned, eftersom den dåvarande åklagaren kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt.

Öppnade utredningen

Men när Julian Assange i april i år greps på ambassaden av brittisk polis hamnade allt i ett annat läge, och förundersökningen mot honom återupptogs av Åklagarmyndigheten. Åklagaren Eva-Marie Persson begärde därför att Assange återigen ska häktas i sin frånvaro.

Åklagaren hade tidigare meddelat att om tingsrätten beslutade att häkta Assange så skulle hon utfärda en europeisk arresteringsorder för att begära honom utlämnad till Sverige.

Assange är redan dömd till 50 veckor i fängelse i Storbritannien, men indikationer finns på att han kan släppas efter halva tiden. USA har begärt att få Assange utlämnad för misstänkta brott mot spionlagar efter omfattande publiceringar av amerikanska militära och diplomatiska hemliga dokument under 2010.

ANNONS

Hård kritik

I torsdags skulle Assange ha varit med vid en förhandling i brittisk domstol via videolänk från fängelset. Han var dock för sjuk för att medverka.

Dagen efter sade FN:s särskilde rapportör för tortyrfrågor Nils Melzer i ett pressmeddelande att Wikileaksgrundarens mänskliga rättigheter kan kränkas om han utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff.

TT

Fakta: De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020.

ANNONS