Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förskoleupproret består av pedagoger som kämpar för bättre förutsättningar i förskolan. I Göteborgs stad förbjöds personalen att bära den orangefärgade tröjan på jobbet. Arkivbild.

JO underkänner tröjförbud i förskolan

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Göteborgs stad och Partille kommun för att de förbjudit lärare att bära förskolupprorets orangefärgade tröjor på arbetet, skriver Lärarnas tidning.

Kommunerna förbjöd lärarna att bära tröjorna eller knappar med texten ”Pressat läge” med motivering att det var en politisk handling som riktade sig mot arbetsgivaren. Men JO ger nu kommunerna bakläxa och menar att förbudet inskränker lärarnas rättigheter.

"Göteborgs stad eller Partille kommun har inte haft fog för sina restriktioner kring personalens klädsel. De har därmed kränkt personalens grundlagsfästa yttrandefrihet. Jag är kritisk till detta", skriver JO Lars Lindström i ett pressmeddelande.

I en kommentar välkomnar Lärarförbundet JO:s beslut.

"Skyddet för anställdas yttrandefrihet är en grundförutsättning för det öppna samhället och det är bra att den inte kan beskäras av arbetsgivare på lättvindiga grunder", säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.