Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar polisen i Helsingborg för sin ton på Facebook. Arkivbild.

JO kritiserar polisens ton på sociala medier

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar polisen i Helsingborg för sin ton på Facebook. Två inlägg från januari förra året beskrivs som raljerande och nedlåtande.

"Sammantaget lever de anmälda inläggen inte upp till de krav på saklighet och opartiskhet som måste ställas på polisens medverkan i sociala medier", skriver JO i sitt beslut.

Båda Facebookinläggen gäller ett tillslag mot en bostad där en man greps misstänkt för narkotika- och vapenbrott. I det första inlägget beskrivs hur poliserna hittar bilder på Al Pacinos rollfigur Tony Montana i filmen "Scarface" på platsen och att det är typiskt för grovt kriminella.

"Tony levererar som vanligt", står det.

I det andra inlägget uttrycker polisen frustration över tingsrättens beslut att inte häkta den misstänkte mannen, trots skärpt lagstiftning gällande vapenbrott. "Brott lönar sig?" frågar sig polisen som skriver.

Förutom att ifrågasätta tonen tycker JO att inläggen ger "uttryck för en bristande förståelse för den roll domstolar har i en rättsstat".

JO, som kritiserat polisen i liknande ärenden tidigare, påpekar att det är naturligt att vara mer lättsam på sociala medier än i annan myndighetsinformation, men att det inte ursäktar en raljant ton. Detta framgår också i polisens handledning för hur poliser ska bete sig på nätet.

"Det är mot den bakgrunden anmärkningsvärt att det fortfarande förekommer", skriver JO.