Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nacka tingsrätt. Arkivbild.

JO-kritik efter segslitet våldtäktsmål

I februari 2012 åtalades en man för våldtäkt vid Nacka tingsrätt, men det skulle dröja fem år innan han kallades till rätten. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) skarp kritik mot Nacka tingsrätt och Polismyndigheten för hanteringen av ärendet.

Efter att stämningsansökan skickades in till tingsrätten begärdes den misstänkte häktad. Men mannen hade ingen registrerad adress och polisen lyckades inte få tag på honom. Trots det efterlystes han inte förrän i november 2016, då en ny åklagare tog över ärendet. Polisen gjorde dock inga försök att leta efter honom.

I början av februari 2017 skickade tingsrätten en förfrågan till Migrationsverket och fick därigenom tag på mannens adress. En stämning utfärdades och när huvudförhandlingen hölls i september kom den misstänkte självmant till tingsrätten – som frikände honom.

JO:s utredning visar bristfälliga rutiner och åtgärder hos Nacka tingsrätt och polisen, men även hos Åklagarmyndigheten som också bär visst ansvar för att huvudförhandlingar hålls inom en rimlig tid.