Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manifestation i Malmö i december 2017 efter överfallsvåldtäkter i staden och den friande domen för gruppvåldtäkten i Fittja.

JO granskar inte våldtäkt i Fittja

Justitieombudsmannen (JO) kommer inte att granska polisens utredning av en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja. JO hänvisar till att polisen själv ska granska ärendet.

I augusti 2016 anmälde en kvinna att hon blivit våldtagen av en grupp män i ett trapphus i Fittja, söder om Stockholm. Polisens utredning av händelsen drog ut på tiden och en rättegång där fem män åtalades för att på olika sätt ha varit inblandade i brottet slutade med att samtliga friades helt.

I ett ovanligt drag riktade tingsrätten hård kritik mot den förundersökning som låg till grund för åtalet. Justitieombudsmannen har under en längre tid övervägt att utreda polisens arbete, men lämnar nu besked om att ärendet inte kommer att granskas.

Har inväntat beslut

- JO kommer inte att göra något ytterligare i ärendet. Det beror på att polisen själv har beslutat att utreda Fittjautredningen, säger Stefan Nyman, byråchef på JO med ansvar för frågor som rör polismyndigheten.

Han säger vidare att anledningen till att det tagit JO så lång tid att komma till ett ställningstagande är att man velat invänta polisens beslut.

I Polismyndighetens tillsynsplan för 2019 är det så kallade Fittjafallet ett av fyra nytillkomna tillsynsärenden. I dokumentet konstateras att tingsrätten kritiserade förundersökningen på flera punkter. Bland annat lyftes bristen på dokumentation, hur konfrontationer med målsäganden hade genomförts och huruvida utredningen bedrivits förutsättningslöst.

"Vid tillsynen ska särskild uppmärksamhet riktas på frågan om polisens arbetsmetoder följt den nationella metodiken", står det vidare i tillsynsplanen.

Thornberg vill inte kommentera

TT har bett om en intervju med rikspolischef Anders Thornberg som dock avböjer att kommentera ärendet.

"Inför varje tillsynsuppdrag som finns med i tillsynsplanen fattas ett särskilt beslut av rikspolischefen. Det är inte gjort i detta ärende ännu. Men självklart ska det som står i tillsynsplanen genomföras", skriver Caroline Cederquist från polisens kommunikationsavdelning i ett mejl.