JK Anna Skarhed kritiserar utredningsförslaget om det nya brottet utlandsspioneri. Arkivbild.
JK Anna Skarhed kritiserar utredningsförslaget om det nya brottet utlandsspioneri. Arkivbild.

JK kritiserar förslag om utlandsspionerilag

Justitiekansler Anna Skarhed riktar kritik mot utredningsförslaget om det nya brottet utlandsspioneri, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Frågan behandlas just nu av regeringen.

ANNONS
|

Enligt förslaget från i september är det befogat att ändra grundlagen samt att införa brottet utlandsspioneri i brottsbalken.

- Vi ser problem lagtekniskt och hur den här är utformad och det kan man sammanfatta med att det handlar om frågan om det blir rättssäkert och dessutom om det kan bli effektivt. Och sedan har vi vissa synpunkter när det gäller yttrande- och tryckfrihetsrättsliga frågor som är kopplade till detta, säger hon till Ekot.

ANNONS

Utredningens uppdrag var att komma med förslag på hur man kan täppa till hål som enligt regeringen finns i lagstiftningen om spioneri. Bland annat anses lagstiftningen inte täcka in om bland annat journalister, tjänstemän eller militärer sprider hemliga uppgifter om exempelvis internationella militära insatser där Sverige deltar.

Flera medieaktörer har protesterat mot förslaget som innefattar att den som publicerar hemliga uppgifter ska kunna straffas för utlandsspioneri, genom att yttrandefrihets- och tryckfrihetsförordningen ändras. Även här anser Skarhed att utredningsförslaget innehåller svagheter.

- Lite grann är det ju ändå att vi säger, gör om gör rätt. Det vill säga här finns problem som måste åtgärdas om man ska lagstifta ungefär på det här sättet som man nu tänker sig.

TT

ANNONS