Nyamko Sabuni är hittills den enda utpekade partiledarkandidaten som har sagt att hon vill ta över efter Jan Björklund. Arkivbild.
Nyamko Sabuni är hittills den enda utpekade partiledarkandidaten som har sagt att hon vill ta över efter Jan Björklund. Arkivbild.

Jakt på ny L-ledare smalnas av

Nu går Liberalernas jakt på en ny partiledare in i en ny fas. Valberedningen ska vaska fram vilka kandidater som har störst stöd och ska få åka på turné. Hittills har bara förra ministern Nyamko Sabuni sagt att hon vill ta över.

ANNONS
|

I helgen nominerade Liberalerna i Västsverige Christer Nylander, Helene Odenjung, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag som sina favoriter till ny partiledare efter Jan Björklund.

Partiets länsförbund och medlemmar har uppmanats att ge många förslag på möjliga partiledare. Och bland de som har berättat vilka de nominerat cirkulerar ungefär samma namn: Nyamko Sabuni, förra ministern och numera ambassadören Erik Ullenhag, partiets gruppledare i riksdagen Christer Nylander, riksdagsledamoten Johan Pehrson och EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Den sistnämnda har dock mycket bestämt tackat nej. Hon vill inte ta ett nytt politiskt uppdrag när hon lämnar EU-kommissionen i höst.

ANNONS

Vill Ullenhag?

I fredags meddelade Nyamko Sabuni att hon kandiderar till partiledarjobbet. Erik Ullenhag, som ses som hennes huvudkonkurrent, har hittills legat lågt. Han har inte gjort några intervjuer och har inte heller på andra sätt berättat om han är intresserad.

Vem som än tar över efter Jan Björklund har en tuff uppgift framför sig. Partiet kämpar med låga opinionssiffror och är splittrat efter vinterns interna strid om vilket regeringsalternativ man skulle stödja.

Valberedningen ska nu vaska fram de kandidater som har bredast stöd. Ambitionen är att arbeta i tysthet för att inte störa valkampanjen till EU-parlamentet.

Sommarturné

Om planen håller, kommer tre kandidater att presenteras i slutet av maj eller början av juni. Dessa personer kommer att få resa runt till olika platser i landet för att träffa medlemmar och delta i utfrågningar, då de får presentera vad de vill med partiet.

Först därefter ska länsförbunden formellt nominera sin partiledarfavorit och valet sker sedan på ett extra landsmöte den 28 juni. Då har den nyvalde partiledaren en knapp vecka på sig att förbereda sig för sitt första partiledartal i Almedalen.

ANNONS

TT

Fakta: Vägen till ny L-ledare

15 april: Första sonderingsfasen avslutas.

16 april–31 maj: Lågintensiv fas under EU-valskampanjen.

31 maj–10 juni: Hearingfasen, då valberedningen presenterar huvudkandidater som får delta i utfrågningar runt om i landet.

10 juni–18 juni: Nomineringsfasen, då länsförbunden formellt nominerar sin kandidat.

28 juni: Partiledarval.

3 juli: Liberalernas dag under Almedalsveckan i Visby.

Källa: Liberalerna

ANNONS