Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Gunnar Karlsson vid sitt garage som brann ner under gårdagens brand på Björkö, i Göteborgs skärgård.

"Jag tänkte att nu är det kört"

Söndagens brand på Björkö blev en kuslig upplevelse för paret Lars Gunnar och Annette Karlsson. Garaget tog eld och bilen exploderade – Anette fick fly i den svarta röken.

Det började med att Lars Gunnar och Annette Karlsson kände röklukt och såg branden i terrängen en bit bort. Vinden var stark och flagor och glöd drogs i väg åt alla håll.

- Plötsligt kom röken från vårt hus. Jag tänkte att nu är det kört, säger Lars Gunnar till TT.

Flydde lågorna

I huset befann sig Anette, ovetandes om vad som hände, då telefonen ringde. Hennes brorsdotter sa att hon måste "rädda sig" och lämna huset omedelbart. Anette agerade snabbt, kastade ner plånboken och telefonen i en väska och virade en blöt handduk om huvudet.

- När jag kom ut såg jag ingenting, det bara stack i ögonen av den bruna röken och glödflagorna virvlade runt omkring mig. Det var hemskt.

Glöden hade satt eld på gården och garaget som ligger alldeles intill huset stod i lågor.

- Jag hittade knappt fram först och det brann på bägge sidor av stigen. Utan handdukarna hade jag inte sett någonting, allt gick så fort. Det var ett ögonblicksverk, säger hon.

Bilen exploderade och garaget brann ned. Men huset klarade sig mirakulöst, mycket tack vare räddningstjänsten, berättar Lars Gunnar Karlsson.

- Garaget är pulveriserat nu. Det fanns inget att göra åt den saken. Men hade inte helikoptrarna vattenbombat så hade huset också rykt.

Omtumlande händelse

Polisen misstänker att branden startade av en avfyrad nödraket och utreder saken vidare. För Lars Göran och Annette blir det till att övernatta hos sonen som också bor på ön.

- Det är så overkligt. Man har svårt att ta till sig det, det var kusligt, man får vara glad att inte barnbarnen var på besök, säger Anette Karlsson.