Danska Anne Kirstine Hermann är den första mottagaren av resestipendiet från Kim Walls minnesfond. Här är hon med Kim Walls bror Tom Wall och föräldrarna Joachim Wall och Ingrid Wall.
Danska Anne Kirstine Hermann är den första mottagaren av resestipendiet från Kim Walls minnesfond. Här är hon med Kim Walls bror Tom Wall och föräldrarna Joachim Wall och Ingrid Wall.

"Jag ska föra Kims arv vidare"

Hennes bokprojekt ska ge en röst åt det förtrycka folket på Grönland. Danska Anne Kirstine Hermann är den första mottagaren av resestipendiet från Kim Walls minnesfond.

ANNONS
|

Redan under de första augustidagarna efter att Kim Wall försvunnit uppstod idén hos hennes familj och vänner att skapa en fond i den svenska journalistens namn.

Drygt sju månader senare hedras Kim Walls minne genom tillkännagivandet av den första resestipendiaten. Mottagaren är den danska journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann.

- Jag blev väldigt överraskad. Det var väldigt känslosamt när jag fick reda på att jag var stipendiaten, säger hon till TT.

ANNONS

Träffade familjen Wall

På Kim Walls födelsedag den 23 mars fick hon ta emot stipendiet på en restaurang i Brooklyn, New York. Åtta dagar tidigare besökte den Köpenhamnsbaserade journalisten familjen Wall i Skåne. Ett möte som gjorde ett starkt intryck på den 33-åriga danskan.

- Det betydde mycket att träffa föräldrarna Ingrid och Joachim. Jag fick en förståelse för hur mycket fonden betyder för familjen och Kims vänner. Jag fick höra deras tankar om stipendiet och då förstod jag även att mina journalistiska ideal ligger nära de ideal som Kim stod för. Då kände jag mig säker på att jag kan hedra hennes minne på ett sätt som familjen tycker är värdigt.

Hon kände inte Kim Wall personligen, men var imponerad över den unga svenskans journalistiska gärning.

- Hon var en unik journalist. Det är väldigt få skandinaviska journalister som får skriva artiklar för de stora amerikanska mediehus hon jobbade för. Jag har själv bott i USA och jag vet hur svårt det är på den amerikanska mediemarknaden.

ANNONS

Människor tvångsförflyttades

Med stipendiesumman på 5000 dollar (drygt 40000 svenska kronor) kan Hermann förverkliga ett bokprojekt om hur den grönländska befolkningen påverkades av Danmarks assimileringspolitik från andra världskrigets slut fram till 1960-talet.

- Människor tvångsförflyttades från sina bosättningar till större städer. Folk blev tagna från sina föräldrar och indoktrinerade till att bli danskar. Det här är fenomen vi känner till från kolonierna, men det är få danskar som själva vet om vår historia kring Grönland.

Under maj och juni kommer Hermann att vistas på Grönland i 25 dagar.

- Jag ska samla in utsagor från folk som har upplevt de här övergreppen. De börjar bli gamla nu, så det var viktigt att skaffa pengar för att kunna resa dit. För att träffa människor som fortfarande minns vad som hände.

Likt Kim Wall vill Anne Kirstine Hermann ge en röst åt människor som på egen hand aldrig har en chans att slå igenom i mediebruset. Hermann har exempelvis skrivit om hur ursprungsbefolkningen i Nicaragua och Bolivia påverkas av klimatförändringen.

ANNONS

- På det sättet ligger mitt arbete och journalistiska ideal nära det som Kim Wall gjorde. Hennes stora projekt från Marshallöarna är lite i samma anda, säger Hermann.

En berättelse Kim hade skrivit

Hermann har även en doktorstitel i journalistik och är just nu gästforskare vid Arthur L. Carter-institutet i journalistik på New York University. Under hösten har hon grävt i FN:s arkiv för att kartlägga de politiska processerna kring hur Grönland som dansk koloni införlivades i Danmark. Under våren har hon gjort detsamma i flera arkiv i Köpenhamn.

- Jag försöker sätta in det i kontexten av det kalla kriget och utvecklingen på det världspolitiska planet under den här tidsperioden.

Projektets koppling mellan hur stora politiska beslut påverkar enskilda och utsatta människor tror hon var avgörande för att just hon fick minnesfondens första resestipendium.

ANNONS

- Det är en berättelse som Kims föräldrar och vänner föreställer sig att hon också hade velat skriva om. Det är en berättelse om människor som aldrig har fått en röst. Tack vare det här stipendiet kan jag förmedla deras berättelse till omvärlden, säger Anne Kirstine Hermann.

TT

Fakta: Kim Wall Memorial Fund

Fonden heter Kim Wall Memorial Fund.

Kim Walls familj, partner och några av hennes vänner driver den tillsammans med International Women's Media Foundation, som sköter det praktiska arbetet.

IMWF arbetar för kvinnliga journalister och har vid flera tillfällen sponsrat Kim Walls reportageresor.

Fonden ska årligen dela ut ett resestipendium på 5000 dollar till en ung, kvinnlig journalist som arbetar i Kim Walls anda. Den första mottagaren är den danska journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann.

Kim Walls reportage finns samlade på: https://www.rememberingkimwall.com/

Flera andra priser och stipendier delas ut i Kim Walls namn:

Thanks to Scandinavia: The Kim Wall Memorial Scholarship

Overseas Press Club of America: The Kim Wall Best Digital Reporting Award

Graduate School of Journalism at Colombia University: The Kim Wall Scholarship

Fakta: Kim Wall

Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborgstrakten. Hon studerade bland annat journalistik och internationella relationer på Columbia University i New York. Hon läste även vid London School of Economics and Political Science.

Wall arbetade för flera internationella tidningar som brittiska The Guardian, amerikanska The New York Times och South China Morning Post i Hongkong.

Wall rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Hennes arbeten om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.

Kim Wall hittades död i augusti 2017 efter en ubåtstur med dansken Peter Madsen. Ubåtsbyggaren Madsen har åtalats misstänkt för att ha mördat Kim Wall och rättegången pågår just nu i Köpenhamns byret.

Källa: www.rememberingkimwall.com

Fakta: Anne Kirstine Hermann

Den danska journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann är född den 6 oktober 1984 och kommer ursprungligen från Århus.

Hon inledde sin journalistiska bana som betald praktikant på den danska nyhetsbyrån Ritzaus kontor i Köpenhamn och Bryssel 2007–2008.

Hermann har varit korrespondent för Danmarks Radio (DR) i New York (2011–2012) och arbetat för Radio Grönland (2009). Som frilansjournalist har hon arbetat för exempelvis Politiken, Berlingske Tidene, Information, DR och danska TV2.

Hon har rapporterat från Central- och Sydamerika, Mellanöstern, Europa och USA.

Hermann tog sin doktorsexamen i journalistik vid Syddansk universitet 2015 och har en kandidatexamen i samma ämne samt en mastersexamen i antropologi vid The New School for Social Research i New York.

För tillfället är hon gästforskare vid Arthur L. Carter-institutet i journalistik på New York University.

Hon är även verksam som lärare och forskarassistent vid Roskilde universitet, men är just nu tjänstledig för att arbeta med sitt bokprojekt om hur den danska assimileringspolitiken har påverkat lokalbefolkningen på Grönland.

ANNONS