Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskare har upptäckt en ny jättebakterie som fått namnet Thiomargarita magnifica.
Forskare har upptäckt en ny jättebakterie som fått namnet Thiomargarita magnifica. Bild: Olivier Gros/Lawrence Berkeley National Laboratory /TT

Jättebakterie hittad – syns med blotta ögat

Forskare har upptäckt vad de menar är världens största bakterie – en centimeter lång. Och den utmanar rådande teorier.

Bakterier är som bekant pyttesmå – så små att de bara kan ses med mikroskop. Men nu rapporterar forskare om en upptäckt som de anser omkullkastar rådande teorier kring bakterier.

På sjunkna löv i mangroveträsken i Karibien har de hittat en ny bakterieart som de menar är den överlägset största som hittills påträffats.

Bakterien, som fått namnet Thiomargarita magnifica, kan ses med blotta ögat och är i genomsnitt en centimeter lång, något som förvånade forskarna:

– Den kan växa sig större än man trott var teoretiskt möjligt, sade forskaren Jean-Marie Volland på en pressträff där fyndet presenterades.

Jämfört med en normalstor bakterie är den nya arten enorm, förklarade han:

– Det är som om vi människor skulle träffa på en annan människa lång som Mount Everest.

Det nya fyndet rapporteras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Något annat som förvånade forskarna var hur komplex bakterien var. Vanligtvis flyter bakteriers dna, arvsmassa, fritt inuti cellen, men här var det förpackat i ett slags strukturer omgivna av membran.

Det är en viktig observation eftersom man hittills trott att detta bara förekom hos eukaryota celler som är byggstenarna i människor, djur och växter, berättade Jean-Marie Volland på pressträffen.