Ordinarie personal på iva på Centralsjukhuset i Karlstad kräver att få samma extraersättning som inlånade kollegor. Arkivbild.
Ordinarie personal på iva på Centralsjukhuset i Karlstad kräver att få samma extraersättning som inlånade kollegor. Arkivbild. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Iva-personal i upprop – kräver extra ersättning

Endast inlånad personal i Region Värmland får ett lönepåslag för att de jobbar på covid-avdelningar. Nu rasar fasta iva-medarbetare på Centralsjukhuset i Karlstad, som i ett öppet brev till ledningen kräver samma uppskattning.

ANNONS

Ett 60-tal ur personalen inom intensivvården på Centralsjukhuset i Karlstad har fått nog av ojämlik behandling. Sedan november i fjol får personal som lånas in till covid-avdelningar ett extra lönepåslag, något den fasta personalen inte får. I ett öppet brev till ledningen kräver de nu samma ersättning, rapporterar lokala medier.

– I går talade socialminister Lena Hallengren om att det är arbetsgivarnas ansvar att se till att personalen orkar. Det tycker inte vi att de gör, de tar inte hand om oss. Vi vill ha rimlig ersättning för det unika arbete som krävs av oss nu, säger Mia Eriksson, specialistsjuksköterska inom iva, till NWT.

ANNONS

Gråter på jobbet

Representanter för den protesterande gruppen talar om att den psykiska arbetsmiljön gör att personal gråter, både före, under och efter arbetspassen.

Medan vissa har börjat söka nya jobb har andra redan sagt upp sig.

– Jag säger upp mig på grund av att jag känner att inte arbetsgivaren tar oss på allvar. Vi har varit flexibla under så många månader så jag känner att jag orkar inte längre. Vi är inte utbytbara, varken intensivvårdssjuksköterskor eller undersköterskor som jobbar på iva, säger sjuksköterskan Gunilla Mattsson som har jobbat på iva i 20 år till P4 Värmland.

"Stimulera flexibiliteten"

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården, säger till NWT att han tar detta på stort allvar, men han vill inte kommentera om det den ordinarie personalen kommer att få extra ersättning eller ej.

– Det har varit pandemi i över ett år och jag har respekt och förståelse för att personalen är trötta och slitna. Den ersättningsmodell vi har tagit fram är för att stimulera flexibiliteten, det är för de som har bytt arbetsplats och fått helt nya arbetsuppgifter. Vi behöver flytta runt personal och vill att detta ska ske på frivillig basis.

Johanna Engman/TT

ANNONS