Ann-Sofie Hermansson (S) höll presskonferens i Göteborgs rådhus efter distriktsstyrelsens krav på att hon ska lämna sin post som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. "Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det", säger Hermansson.
Ann-Sofie Hermansson (S) höll presskonferens i Göteborgs rådhus efter distriktsstyrelsens krav på att hon ska lämna sin post som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. "Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det", säger Hermansson.

Internt S-krav i Göteborg: Avgå, Hermansson!

En intern strid har blossat upp inom Socialdemokraterna i Göteborg. Distriktsstyrelsen kräver att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson ska avgå. Men hon avvisar kravet.

ANNONS
|

Ann-Sofie Hermansson var före valet 2018 ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, och har setts som partiets tyngsta namn i Göteborg. Vid ett möte i helgen kom dock Socialdemokraternas distriktsstyrelse fram till att man inte längre har förtroende för henne som gruppledare. Brister i Hermanssons förmåga till samarbete och ledarskap uppges ha varit avgörande.

Ordförande i partidistriktet är Anna Johansson, tidigare infrastrukturminister.

- Det här är inte en åtgärd man tar till lättvindigt, säger Anna Johansson – vid en annan S-märkt presskonferens i Göteborg, tre timmar efter Hermanssons.

ANNONS

- Styrelsen har verkligen gjort allt i sin makt för att hitta en bättre lösning än vad vi har nu, säger Anna Johansson.

"Extremt centrerat"

Enligt distriktsstyrelsen har Ann-Sofie Hermansson underlåtit att informera om flera beslut, som styrelsen i stället fått veta om via medier.

- En bild som framtonar är att det varit extremt centrerat kring "Soffan" och några av hennes nära medarbetare, säger regionpolitikern Håkan Linnarsson (S) i partidistriktets styrelse till TT.

Även om distriktsstyrelsen i huvudsak reagerat på omständigheter inom partiet, har Ann-Sofie Hermanssons misslyckande med att bilda samarbeten med andra partier efter valet funnits i bakgrunden.

- Om man har väldigt svårt att skapa ett samarbetsklimat i den egna gruppen, där man delar politiska värderingar, är det inte en alltför långsökt tanke att det också skulle kunna påverka relationen till andra partier negativt, säger Linnarsson.

ANNONS

Enligt Anna Johansson har det funnits en vilja från distriktsstyrelsen att hålla kontakterna med tidigare samarbetspartierna V, MP och Fi levande. Men så blev det inte.

Göteborg styrs nu av en borgerlig Allians-minoritet, som dock bara har 24 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige. En ny situation uppstod efter det lokala partiet Demokraternas intåg som näst största parti efter valet.

"Gråsossar"

Ann-Sofie Hermansson tänker dock inte avgå. Hon anser sig ha försökt förnya socialdemokratin i Göteborg, och tonar ner konflikten med Anna Johansson.

- Politiskt står inte jag och Anna Johansson (S) för några olika riktningar, vi befinner oss ungefär på samma gråsosseställe. Det Anna har gjort är att be mig tona ned arbetet mot extremism, där kan vi möjligen skilja oss åt, säger Ann-Sofie Hermansson.

- Min bedömning är att jag är vald av distriktskongressen, det är där man tar upp frågan. Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det, säger Hermansson.

ANNONS

Enligt Håkan Linnarsson kan en extra distriktskongress, för att avgöra frågan om Ann-Sofie Hermanssons roll som gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige, komma att hållas redan under februari.

TT

Fakta: Kommunvalet

Kommunvalet i Göteborg 2018, procent (förändring inom parentes), och mandat:

Socialdemokraterna 20,5 (-1,9) 17

Vänsterpartiet 12,6 (+3,1) 11

Miljöpartiet 6,9 (-3,7) 6

Feministiskt initiativ 2,3 (-1,7) 2

Moderaterna 14,5 (-7,8) 12

Liberalerna 7,2 (-0,9) 6

Centerpartiet 3,9 (+1,4) 3

Kristdemokraterna 3,3 (-0,6) 3

Demokraterna 17,0 (+17,0) 14

Sverigedemokraterna 8,3 (+1,3) 7

Vägvalet 1,9 (-3,0) –

Kommunfullmäktige har 81 mandat.

Källa: Valmyndigheten

ANNONS