En av de kulsprutepistoler som tre män åtalats för att ha smugglat in till Sverige från Slovakien användes i samband med dubbelmordet på en krog vid Vårväderstorget i Göteborg 2015. Kulsprutan, som visade sig vara obrukbar, användes av mannen som höll vakt utanför krogen. Arkivbild.
En av de kulsprutepistoler som tre män åtalats för att ha smugglat in till Sverige från Slovakien användes i samband med dubbelmordet på en krog vid Vårväderstorget i Göteborg 2015. Kulsprutan, som visade sig vara obrukbar, användes av mannen som höll vakt utanför krogen. Arkivbild.

Insmugglad k-pist användes vid krogmord

Beväpnad med en kulsprutepistol höll mannen vakt vid dubbelmordet på en krog i Göteborg 2015. K-pisten är ett av de 235 obrukbara vapen som tre åtalade män misstänks för att ha smugglat in till Sverige. Vapnen har sedan gjorts användbara igen.

ANNONS
|

Men vapnet som den vakthållande mannen höll i vid dådet på en välbesökt krog vid Vårväderstorget i Göteborg en marskväll 2015 gick dock inte att använda. Kulan som skulle in i loppet hade hamnat på sned.

- Det ser man lite på övervakningsfilmen från själva mordet. Den här personen står och tittar ner i sitt vapen och det är väl för att patronen har fastnat helt enkelt, säger åklagaren Michael Hansson.

ANNONS

Gjort vapen funktionsdugliga

Den aktuella kulsprutepistolen kan nu bindas till en stor smugglingshärva av 235 obrukbara, deaktiverade, vapen från Slovakien till Sverige under 2014. Tre män – 31, 32 och 35 år gamla – åtalas misstänkta för grov smuggling. Kulsprutepistolerna och pistolerna har haft en metallstav i pipan när de lagligen köpts av vapenfirmor i Slovakien. Väl i Sverige har 31-åringen och 32-åringen gjort vapnen funktionsdugliga igen och sålt dem vidare till andra kriminella. Duon åtalas därför även för synnerligen grovt vapenbrott.

- Officiellt sett är de deaktiverade vid försäljning, men polisen har i vår utredning kunnat skjuta loss stiftet med en skarp patron, säger Michael Hansson.

Sålde vapen till terrorister

Enligt åklagaren har det internationellt sett blivit ett ökat fokus på handeln från vapenfirmor i Slovakien efter terrordådet mot konserthuset Bataclan i Paris i november 2015.

- Då visade det sig, men det rör inte vårt ärende, att någon av de här vapenfirmorna i Slovakien hade sålt ett av vapnen som användes vid massakern på Bataclan. Det blev lagstiftningsändringar i Slovakien efter den händelsen och det har blivit betydligt svårare att handla med vapen, säger Hansson.

ANNONS

Fler vapen än de 65 som ingår i åtalet har hittats, men det stora antalet finns fortfarande i kriminellas händer. Männen har sålt vapen under perioden september 2014–april 2017.

TT

Fakta: Smugglade in k-pistar och pistoler

Det rör sig främst om kulsprutepistoler av typen Skorpion och automatpistoler av märket Glock som de tre männen – 31, 32 och 25 år gamla – har fört in till Sverige från Slovakien under 2014. Alla tre åtalas misstänkta för grov smuggling.

31-åringen och 32-åringen åtalas även för synnerligen grovt vapenbrott efter att de gjort vapnen brukbara igen och sålt dem vidare. 35-åringen misstänks för medhjälp till samma brott. En 24-årig man åtalas också för medhjälp eftersom han misstänks ha tillåtit förvaring av vapen i en bil han hade tillgång till.

Vapen kopplade till härvan har beslagtagits på 15 olika orter i Sverige, två har hittats i Danmark. Flest har hittats i Malmöområdet (28 vapen) och i Göteborg (18).

Flera av vapnen har använts vid våldsdåd. En kulsprutepistol användes av en man som stod vakt vid dubbelmordet på en krog i Göteborg 2015. Sju av åtta inblandade i dådet dömdes av hovrätten för medhjälp till två mord och 24 mordförsök. Två av männen fick livstids fängelse.

Källa: Åtalet

ANNONS