Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utvisningar av ensamkommande med utvisningsbeslut kommer att fortsätta tills den nya lagen är på plats nästa sommar. Arkivbild.

Inget utvisningsstopp – trots uppgörelse

Regeringens förslag att ge ensamkommande med utvisningsbeslut en ny chans att stanna sätter inte stopp för utvisningarna. Fram tills lagen är på plats inför nästa sommar, fortsätter polisen att verkställa besluten.

- Vi anpassar inte vårt arbetssätt efter eventuell kommande lagstiftning, utan följer den lagstiftning som gäller i dag, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen.

- Det innebär att om vi anträffar en person som har ett verkställbart beslut, och det inte finns någon möjlighet att överklaga och få en ny prövning, då kommer vi att verkställa det.

Efter tuffa förhandlingar har Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att ge ensamkommande unga som fått avslag på sin asylansökan en ny chans att stanna i Sverige. Det gäller de som ansökte om asyl senast den 24 november 2015, har drabbats av långa handläggningstider och hunnit fylla 18 år innan de fick sitt asylbeslut – eller har fått sin ålder uppskriven till 18 år eller mer.

Chartrat flyg

Polisen verkställer regelbundet utvisningar till Afghanistan, enligt Patrik Engström, både med reguljärt och chartrat flyg. Hittills i år har 60 personer återvänt till Afghanistan med assistans av polisen. Migrationsverket lämnar över ärenden till polisen när en person inte lämnar landet frivilligt efter att ha fått nej på sin ansökan.

Just nu har polisen omkring 1 300 öppna Afghanistanärenden, men nästan alla dessa personer – cirka 970 – håller sig gömda.

Polisens största problem när någon ska utvisas är i allmänhet att hitta personen. Totalt har polisen runt 17 000 av- och utvisningsärenden på sitt bord. Av dessa är 13 000 efterlysta och polisen vet inte var de befinner sig.

Fastställa identitet

Andra problem vid utvisningar som inte sker frivilligt är att fastställa en identitet och säkerställa giltiga resedokument. En ytterligare komplikation är att många länder vägrar ta emot personer som inte återvänder frivilligt.

För de kanske uppemot 8 000–9 000 unga som har utvisningsbeslut, men nu hoppas få en ny chans att stanna, kan det bli nervösa och långa månader fram till nästa sommar.

- Om man inte har någon möjlighet att komma in med en ny ansökan av något skäl, så kommer polismyndigheten att tillämpa den lagstiftning som gäller nu och verkställa det beslut som finns, säger Patrik Engström.