Svenskarnas stöd för EU är rekordhögt enligt senaste Som-undersökningen. Arkivbild.
Svenskarnas stöd för EU är rekordhögt enligt senaste Som-undersökningen. Arkivbild.

Inget "swexit" på gång i opinionen

De senaste årens brexit-debatt har påverkat även i Sverige – åt motsatt håll. Svenskarna är mer positiva än någonsin till EU, enligt den senaste Som-undersökningen.

ANNONS
|

Svenskarna gillar EU som det är, enligt Som-institutets årliga enkätundersökning. Stödet för EU är rekordstarkt, samtidigt som andelen som vill att Sverige ska lämna unionen har gått ytterligare nedåt.

Enligt studien är 59 procent av svenskarna i huvudsak positiva till EU, medan bara 16 procent svarade att de är emot.

Samtidigt vill 68 procent stanna kvar i EU, medan bara 14 tycker att det är ett bra förslag att gå ur unionen.

- Det är rekordhöga siffror jämfört med våra tidigare undersökningar, säger Linda Berg, en av forskarna på Som-institutet vid Göteborgs universitet.

ANNONS

- Vi ser inga som helst preferenser för ”swexit” i de breda folklagren.

"Tryggt och stabilt"

Som-undersökningen gjordes i höstas, långt innan de senaste månadernas kalabalik kring brexit. Men redan då fanns signaler som troligen påverkat den svenska opinionen, enligt Linda Berg.

- Ja, redan i höstas fanns ganska tydliga tendenser till den här utvecklingen, säger hon.

- Just nu är det extremt svårt att bedöma ekonomiska och politiska konsekvenser av brexit, då är det inte så konstigt att det verkar tryggt och stabilt att stanna kvar i stället.

Stabil trend

Svenskarnas inställning till EU har dock även på längre sikt sakta men säkert blivit allt mer positiv enligt Som-undersökningen. I statistiken syns en liten avmattning i samband med den brittiska omröstningen 2016, men därefter har siffrorna fortsatt att öka.

ANNONS

Samtidigt är svenskarnas förtroende för både EU-kommissionen och Europaparlamentet relativt lågt. Och på frågor om stödet för ett "Europas förenta stater" eller euro som valuta är det svenska intresset betydligt svalare.

- Det är 66 procent som är emot euron som valuta i Sverige och bara 13 som är för, säger Linda Berg.

- Så även om stödet för EU och det svenska medlemskapet är stort, finns ingen önskan till fördjupat samarbete inom EU utan det är bra som det är.

TT

Fakta: Som-undersökningen

Den nationella Som-undersökningen har gjorts varje år sedan 1986. Bakom undersökningen står Som-institutet (Samhälle, opinion, medier) vid Göteborgs universitet.

Resultaten som nu har presenterats bygger på enkäter som skickades ut och besvarades under hösten 2018 (slutet av september till sista december).

Enkäten skickades ut till 21000 slumpmässigt valda personer mellan 16 och 85. De flesta har svarat via pappersenkäten, men vissa har svarat även via nätet.

Som-undersökningen 2018 hade en svarsfrekvens på 53 procent, sedan bland annat personer som avlidit räknats bort. Det anses vara en relativt hög svarsfrekvens för en så pass brett upplagd studie.

Källa: Göteborgs universitet.

ANNONS