Christian Valtersson, ordförande Stockholm Pride. Arkivbild.
Christian Valtersson, ordförande Stockholm Pride. Arkivbild.

Inget pridefirande för SD

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för att partiet ska kunna delta i årets pridefirande. Men hans idéer möts av kalla handen.

ANNONS
|

Åkessons utspel gjordes samband med onsdagens partiledardebatt där flera talare tog upp massmordet på gayklubben i Orlando i USA. Statsminister Stefan Löfven berättade att han i år för första gången i egenskap av statsminister planerar att gå i pridetåget i Stockholm, som i fjol lockade 45000 deltagare och nästan en halv miljon åskådare.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor avslöjade också att hon avser att gå i tåget.

Sverigedemokraterna har inte deltagit tidigare, men Åkesson säger att partiet "kan överväga att delta i pridetåget". Samtidigt uppger han partiet varit utestängt från "hela pride".

ANNONS

- Så vi får väl avvakta ett besked från dem, säger han.

Christian Valtersson säger att det enbart är "aktörer som delar Stockholms Prides värdegrund" som kan delta.

- Sverigedemokraterna delar inte vår värdegrund, säger han.

Pridebasen tillägger att det "vore ganska meningslöst" för ett parti att delta som "kallat Stockholm Pride för ett vulgärjippo, perverst och ifrågasätter i synnerhet transpersoners rättigheter".

Fakta: Pridefirandet

Stockholm Pride startade i sin nuvarande form 1998, men har haft flera föregångare. Det första svenska pridefirandet genomfördes i Örebro 1971 och var inspirerat av främst amerikanska rättighetsgruppers arbete för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras (hbtq) rättigheter.

Stonewallupproret i New York 1969 räknas som startskottet. Då reagerade gästerna på gaybaren Stonewall Inn mot polisens trakasserier och gick till motattack. Protesterna växte och liknande aktioner genomfördes runt om i USA och på många andra håll i främst västvärlden. Ur detta föddes den numera globala priderörelsen.

Pridevenemang arrangeras numera i många svenska städer men Stockholm Pride är det största med tiotusentals besökare och mängder med arrangemang. Prideparaden, som i år hålls den 30 juli, brukar locka flest deltagare.

Stockholm Pride är en fristående ideell organisation och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Källor: Stockholm Pride, Nationalencyklopedin

ANNONS