Räddningstjänsten och polisen larmades på måndagen åter till Örtofta sockerbruk efter larm om ökat tryck i ytterligare en cistern på den skadade anläggningen.
Räddningstjänsten och polisen larmades på måndagen åter till Örtofta sockerbruk efter larm om ökat tryck i ytterligare en cistern på den skadade anläggningen. Bild: Johan Nilsson/TT

Ingen risk för ny explosion på sockerbruk

Det är ingen risk att en ny explosion sker på sockerbruket i Örtofta utanför Lund, meddelar räddningstjänsten.

ANNONS

Produktionen ligger nere på landets enda sockerbruk efter helgens explosion – och på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut igen. Det fanns risk för en explosion i en cistern, men på eftermiddagen bedömdes faran vara över.

– Vi är klara på plats och har tryckavlastat den här cisternen, säger Håkan Månsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Han beskriver insatsen med hjälp av en liknelse till en flaska läsk:

– Om du har en Coca-Cola-flaska som du skakar så blir det tryck i den och risken är att du får Coca-Cola över dig. Det vi har gjort är att vi har skjutit sönder en glaslucka i behållaren för att häva trycket.

ANNONS

Mitt i skördetiden

Vid explosionen i lördags morse sprängdes både panna och delar av byggnaden i luften. Bruket var i full gång eftersom det är skördetid för sockerbetor och explosionen ledde till att delar av byggnaden, bland annat tegel, spreds över området i närheten, över väg och järnväg.

Ingen person kom till skada, men tågtrafiken fick stoppas tillfälligt och dras fortsatt med störningar.

Efter olyckan blir tonvis med sockerbetor liggande på skånska åkrar, rapporterar Sydsvenskan. Klart är att det drabbar all sockerproduktion i hela landet på obestämd tid, uppger Nordic Sugars vd Johan Neikell för tidningen.

– Hur länge stoppet kommer att pågå är väldigt svårt att säga i nuläget. Vi håller på att successivt inspektera och se hur stora skadorna är, så att vi gör det på ett säkert sätt.

Andra resurser finns

Det är dock enligt vd:n ingen risk för sockerbrist lagom till jul.

– Vi är den enda sockerproducenten i Sverige, men vi är också en del av Nordzucker-gruppen med både kompetens, resurser och sockerproduktion som vi vid behov kan dra nytta av, säger Neikell.

ANNONS