I den nya statsbudgeten dras 350 miljoner till fri kollektivtrafik för unga under sommarlovet in. Arkivbild.
I den nya statsbudgeten dras 350 miljoner till fri kollektivtrafik för unga under sommarlovet in. Arkivbild.

Ingen fri kollektivtrafik för unga i sommar

ANNONS
|

Det blir ingen andra och tredje sommar där ungdomar kan åka kollektivtrafik gratis. I och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstades igenom i riksdagen, med hjälp av Sverigedemokraterna, dras det statliga bidraget på 350 miljoner kronor för 2019 in.

- Det är djupt olyckligt, anser Jens Holm (V), ordförande i riksdagens trafikutskott.

Det var Vänsterpartiet som i budgetförhandlingarna med regeringen inför 2017 drev igenom satsningen, som skulle gälla i tre år. Den innebar att unga från årskurs sex till nio samt i de två första årsklasserna i gymnasiet, kunde få möjlighet att åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken under sommaren. Landets lokaltrafikbolag fick söka pengar hos Trafikverket för att genomföra det. Samtliga 350 miljoner kronor som fanns för 2018 gick åt.

ANNONS

Vänsterpartiet drev förslaget som en klimatåtgärd för att bidra till minskade utsläpp, men också som en reform för unga från familjer med låga inkomster.

”Vi anser att det finns mer träffsäkra sätt att hjälpa familjer med låga inkomster, bland annat genom att göra det mer lönsamt att arbeta vilket vår budget innebär för 2019", skriver Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, i en skriftlig kommentar till TT.

TT

ANNONS