Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Ingen dörr på glänt i regeringsfrågan

Efter mycket spring i korridorerna är dörren fortsatt tvärlåst. Varken Moderatledaren Ulf Kristersson eller Centerledaren Annie Lööf hade efter dagens Alliansmöte några nya besked i frågan om omröstningen Ulf Kristersson som statsminister.

Ulf Kristersson beskriver dagens möte med Alliansledarna som ett helt vanligt tisdagsmöte. Inga positioner har förändrats, de har inte kommit varandra närmare.

- Nej, det ska jag inte säga. Vi diskuterar förstås läget, förslaget ligger på bordet och det blir omröstning nästa vecka. Det var inga stora förändringar, säger han på väg in till Moderaternas gruppmöte i riksdagen.

Vill inte gissa

Kristersson vill inte förutspå hur stora chanser han har att klara nästa veckas statsministeromröstning i riksdagen.

- Nej, jag tänker inte gissa. Det blir en omröstning nästa vecka och den kommer att visa vilket resultat vi får, säger han.

Inte heller Annie Lööf hade några nya positioner att bjuda på. Hon säger bestämt nej till att släppa fram Kristersson som statsminister med stöd av Sverigedemokraterna.

TT: Finns det någon möjlighet att C inte kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister?

- Förutsättningarna har ju inte förändrats sedan sist vi hade uppe det till skarpt beslut i Centerpartiet för några veckor sedan, säger hon.

Elefanten i rummet

- Vi vill ju gärna se en Alliansregering och Ulf Kristersson som statsminister. Elefanten i rummet är SD, en SD-stödd regering som kräver SD:s gröna ja-knapp för de budgetar som en sådan regering skulle lägga fram. En ja-knapp från SD får man inte gratis.

TT: Fattar Centerns riksdagsgrupp beslut på tisdag i nästa vecka om hur ni ska rösta?

- Vi kommer att fatta beslut i Centerpartiet i god tid innan statsministeromröstningen.

TT: Skulle ni verkligen kunna ändra er från ett nej till ett ja?

- Förutsättningarna är desamma och Centerpartiets invändningar mot en SD-stödd regering är ju välkända, men det är klart att vi måste ta ett aktuellt formellt beslut inför en sådan omröstning, säger Lööf.

Köper inte argument

Argumentet från Annie Lööf och Jan Björklund (L) att SD kan få en utpressningsroll gentemot regeringen, håller Kristersson inte med om.

- Jag förstår inte alls det argumentet. Vi lägger fram vår politik och finns det stöd för den i riksdagen så kommer den att gå igenom. Finns det inte stöd, så går den inte igenom. Så har vi gjort med många andra beslut också. Min politiska ståndpunkt komprometteras inte av att andra tycker att den är bra och är beredda att rösta på den, säger Ulf Kristersson.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven tror att Ulf Kristerssons chanser att bli statsminister i nästa vecka är små.

- Som det ser ut nu, från flera håll, verkar det bli svårt för Kristersson att bli accepterad av riksdagen, säger Löfven på väg in till mötet för partiets riksdagsgrupp.

Löfven välkomnar

Löfven säger att han välkomnar talmannens steg att föra Kristersson till omröstning, det är bra att pröva en ny variant. Däremot vill han inte säga något om vad han tycker borde bli nästa steg, om Kristersson blir nedröstad. Till exempel om han själv är redo att ta på sig ett nytt sonderingsuppdrag eller låta sig röstas om en gång till.

TT: Vad vore det logiska nästa steget, om Kristersson blir nedröstad?

- Det är lite tidigt att säga det tvärsäkert, det beror på hur det politiska landskapet ser ut då. Vi får avvakta lite.

TT: Är det du som står näst i tur? Är du redo för det?

- Det är talmannen som avgör och återigen, det beror på det politiska landskapet, det är lite avhängigt det, säger Löfven.