Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett trettiotal sopåkare på Reno Norden strejkar olovligt sedan den 5 juli.

Inga sopberg trots sopstrejk i Stockholm

Reklamationerna minskar och sopbergen har i stort uteblivit. Trots att lördag och söndag inte är någon vanlig sopdag jobbar 20–25 bilar från Reno Norden med hämtning.

Ett trettiotal sopåkare på det största sophämtningsföretaget i Stockholm, Reno Norden, strejkar fortfarande olovligt sedan den 5 juli.

Stockholm vatten och avfall har ställt krav på entreprenören och genom nyrekrytering, bemanningsföretag och att ett fåtal sopåkare gått tillbaka till arbetet har Reno Norden kunnat bemanna sopbilarna ändå.

Sopbergen har i stort uteblivit, enligt enhetschefen på Stockholm vatten och avfall, Katarina Johansson.

- Jag tycker det ser lovande ut. Man har vänt på skutan. Det är inte så att vi slutar hämta sopor på något sätt, säger hon.

Reklamationer minskar

Mellan 20 och 25 sopbilar har under lördag och söndag varit ute i länet och arbetat med att åtgärda anmälda reklamationer. I vanliga fall hämtas sopor på ett hundratal restaurangadresser under helgen.

- De här bilarna jobbar där man inte har hunnit med, säger Katarina Johansson.

Enligt enhetschefen har reklamationerna också minskat från 1 051 i tisdags och 1 054 i onsdags, till 95 under lördagen.

- I dag, på söndagen, har vi 78 reklamationer hittills.

Samtidigt har staden ställt ut omkring 75 containrar på strategiska platser där folk ska kunna slänga sitt avfall. I några fall har man drabbats av sabotage, enligt Johansson, genom att folk satt hänglås på containrarna som man sedan behövt klippa bort.

Fortum har hållit extra öppet på återvinningscentralen i Högdalen i helgen så att soporna också ska kunna dumpas någonstans.

Råttproblemet har inte ökat

Där sopor legat kvar finns det en risk för råttor, men det är inte ett problem som ökat, enligt enhetschefen.

- Råttorna har ju varit ett problem för Stockholm en längre tid, det har inte bara med sopor att göra. Men självklart är det kalas för en råtta när det står sopor framme och därför är det viktigt att få undan det.

Reno Norden uppges kunna köra alla 40 sopbilar på måndagen.

- Det är ny personal och det kommer att ta längre tid. Men det är inget jättekaos, det skulle jag inte alls vilja påstå, säger Katarina Johansson.