Statsminister Ulf Kristersson (M) på dagens pressträff.
Statsminister Ulf Kristersson (M) på dagens pressträff. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Inga garantier för Natomedlemskap i juli

Ulf Kristersson (M) gratulerar Finland efter att samtliga medlemmar ratificerat landets Natoansökan. Det finns inga garantier för att Sverige välkomnas som fullvärdig medlem vid Natos toppmöte i juli, säger statsministern.

ANNONS

– Vi gratulerar självklart Finland. Finland är nu i mål, säger Ulf Kristersson i en första kommentar om att Finland nu fått klartecken av samtliga Natomedlemmar.

Efter Turkiets ratificering kommer Finland inom kort att bli fullvärdiga medlemmar i försvarsalliansen.

– Det här är bra för Finland, det är bra för vår gemensamma säkerhet. Det hade varit ännu bättre om vi kom in samtidigt, säger Kristersson.

Inga garantier

Statsministern anser att Sverige och Finland tillsammans kommer att stärka Nato, men upprepar också att bara Turkiet och Ungern kan ta turkiska respektive ungerska beslut.

Regeringens förhoppning är fortsatt att Sverige ska kunna välkomnas in i Nato vid toppmötet i Vilnius i juli.

ANNONS

– Men några garantier för detta finns inte, säger Kristersson.

Sverige inväntar nu det turkiska valet, säger han.

– Det finns en betydande del i detta som också handlar om turkisk inrikespolitik. Men vi har också ständig och mycket tät kontakt med alla andra Natoländer som hade velat se oss inne redan.

Han säger att det är "väldigt många premiärministrar" som erbjuder sig att föra samtal med Turkiet och Ungern och att han upplever ett gott stöd.

Stridsflyg i Svarta havet

Kristersson uttalande kommer på en presskonferens med Rumäniens premiärminister Nicolae Ciucă, som besöker Stockholm för första gången

Ciucă och Kristerssons möte har främst handlat om europeisk säkerhet. Statsministern har bland annat berättat för Ciucă att Sverige står redo att bevaka Svarta havet med stridsflyg när landets Natoansökan ratificeras.

Under presskonferensen tackar han Ciucă för Rumäniens stöd till Sveriges Natoansökan, och får ett tack tillbaka.

– Låt oss inte glömma att Sverige var det första av de skandinaviska länderna som ratificerade Rumäniens ansökan till EU, säger Nicolae Ciucă.

ANNONS