Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Ilska och fördömanden från politiker

Ilska och fördömanden av det oacceptabla. Från politiskt håll luftas upprördhet över uppgifterna om att sekretessbelagda inspelningar från miljontals samtal till 1177 Vårdguiden legat helt öppna som ljudfiler på nätet.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att uppgifterna i Computer Sweden är "allvarliga och uppseendeväckande".

"Ingen region eller landsting kan genom upphandling frånsäga sig ansvaret för patientsäkerheten eller skyddet av känsliga personuppgifter. Jag utgår från att de berörda landstingen och regionerna nu omgående skapar kontroll över den oerhört viktiga verksamhet som 1177 är", säger hon enligt ett skriftligt uttalande.

Om uppgifterna stämmer innebär det att integritetskänsliga uppgifter riskerats. Det är "givetvis fullständigt oacceptabelt", skriver Hallengren.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M), är "förbannad och orolig".

"Många människor är just nu oroliga och mycket sårbara – det som hänt är helt enkelt oacceptabelt", säger hon i ett uttalande.

Berörda aktörer måste ta ansvar, skriver Waltersson Grönvall:

"Luckor i säkerheten för patientens personliga integritet ska inte förekomma i svensk sjukvård. Det som krävs nu är att alla inblandade, både privata och offentliga, ser över regelverk och rutiner så att detta inte kan ske igen."