Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten mildrar dom mot bluffläkaren som kommit över stora summor pengar genom falsk medicinförsäljning över telefon. Arkivbild.

Hovrätten mildrar dom mot "bluffläkaren"

Hovrätten mildrar fängelsestraffet för den man som utgav sig för att vara läkare och lurade många äldre på stora summor pengar. Straffet sätts till sex års fängelse. En sänkning från tingsrättens sex år och elva månader.

Genom att utge sig för att vara läkare, och ha tillgång till folks patientjournaler, fick mannen de äldre att betala stora summor för falska mediciner. Offren, de allra flesta äldre kvinnor, valdes ut genom sökningar på internet och vissa av offren förlorade uppåt 100 000 kronor på bluffen.

Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen, som är i 45-årsåldern, greps i London 2017.

Mannen dömdes i mars i år mot sitt nekande vid Göteborgs tingsrätt för 29 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Både försvarssidan och åklagare överklagade domen.

Hovrätten i västra Sverige gör nu en annan bedömning på elva av åtalspunkterna och dömer mannen för 24 fall av grovt bedrägeri och 37 fall av försök till grovt bedrägeri. Straffet blev sex års fängelse – en sänkning med elva månader.

I likhet med tingsrättens bedömning ska mannen betala ett skadestånd på uppåt två miljoner kronor till offren.