Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Thybell är ny generalsekreterare för Rädda Barnen. Pressbild.

Hon tar över ledarskapet för Rädda Barnen

Helena Thybell blir Rädda Barnens nya ansikte utåt när hon i augusti blir organisationens nya generalsekreterare.

Helena Thybell kommer närmast från en tjänst som personalansvarig inom H & M-gruppen, men har tidigare erfarenheter från organisationsvärlden, bland annat Röda Korset.

TT: Vad tar du med dig till nya jobbet?

- Mina erfarenheter av att leda en stor organisation, nå ut och skapa engagemang tror jag att jag kan ha bra nytta av även i det här jobbet. Sedan ser jag fram emot att lära känna hela organisationen och alla medarbetare.

TT: Vad är det viktigaste att göra för att stärka barns rättigheter?

- Barns rättigheter är grundläggande, och det handlar om att skapa en trygghet och en bra uppväxt för så många barn som möjligt. Det har alla rätt till. Det kan innebära många olika saker beroende på vilket land eller sammanhang barnet befinner sig i, men i grund och botten handlar det om respekten för dessa rättigheter.

TT: Vad ser du som Rädda Barnens viktigaste funktion?

- Att vara rösten som alltid står upp för barnens rättigheter, som tar ställning och står rakryggad i vad som rätt och viktigt för barn. Den rösten behövs i samhällsdebatten.

- Vi står inför en värld som har otroligt stora utmaningar som kräver ännu mer ansvarstagande, och jag hoppas jag kan vara med och bidra till det, säger hon.

Helena Thybell tillträder formellt den 12 augusti och efterträder Elisabeth Dahlin, som lämnade uppdraget förra året efter att ha blivit utsedd till Barnombudsman. Sedan dess har Johannes Nilsson varit ställföreträdande generalsekreterare.