Även personer med synskador ska kunna rösta utan att röja sin valhemlighet, enligt ett regeringsuppdrag. Arkivbild.
Även personer med synskador ska kunna rösta utan att röja sin valhemlighet, enligt ett regeringsuppdrag. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Hjälpmedel ska bevara synskadades valhemlighet

ANNONS

Regeringen har gett valmyndigheten i uppdrag att tillsammans med statliga forskningsinstitutet Rise ta fram nya hjälpmedel för att personer med synnedsättning ska kunna rösta utan att röja valhemligheten.

I nuläget kan synskadade behöva ta hjälp av en närstående eller en röstmottagare för att plocka kuvert, få hjälp med valsedeln eller kryssa i personval.

"Att rösta är en av våra grundläggande rättigheter som medborgare. Därför är det angeläget att alla människor även de som har en grav synnedsättning ges möjlighet att rösta utan att behöva begära hjälp av någon annan", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 28 november 2024.

ANNONS

Synskadades riksförbund skriver att man förutsätter att försök med hjälpmedlen kommer att göras i samband med valet till Europaparlamentet 2024. Till valet 2026 "måste en lösning finnas på plats i hela landet", skriver förbundet.

ANNONS