Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frysta jordgubbar från Polen sprider hepatit A. Arkivbild.

Hepatitsmittade bär i sommarstängda skolkök

Femton personer i södra Sverige har drabbats av hepatit A på kort tid. Smittorsaken? Frysta jordgubbar från Polen. Jordgubbarna har återkallats, men hepatitsmittade bär kan fortfarande ligga gömda i sommarstängda skolkök.

Hepatit A kan smitta via frysta bär. Tidigare har hallon agerat smittobärare, men den här gången är det frysta jordgubbar som sprider smittan på svensk mark.

Sedan maj har femton personer insjuknat i hepatit A, främst i södra Sverige, och i samtliga fall har personerna ätit frysta jordgubbar. Inga av de smittade bären har dock sålts i livsmedelsbutiker.

- Det rör sig om jordgubbar som distribueras från Polen till Sverige via en grossist i storpack, som därefter hamnat på olika restauranger, ålderdomshem och skolor, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket.

TT: Har den svenska grossisten slutat importerar från den polska distributören?

- Det kan jag inte svara på.

Risk för nya fall

Sedan smittan uppdagades har grossisten informerat sina kunder och de flesta av jordgubbarna återkallats. Men arbetet försvåras av sommarlovstängda skolor och dagis. Å andra sidan äts inte heller de frysta jordgubbarna då, poängterar Jonas Toljander.

Exakt vad smittan beror på vet Livsmedelsverket inte.

- Misstanken är att bevattningsvattnet varit smutsigt. Hepatit A kan finnas i avloppsförorenat vatten.

Trots Livsmedelsverket och grossistens åtgärder varnar Jonas Toljander att det fortfarande finns risk för att nya hepatitfall uppdagas innan sommaren är förbi:

- Hepatit A är ett virus som har väldigt lång insjukningstid. Det kan ta flera veckor innan man blir sjuk, och sedan kan man vara sjuk i flera veckor. Vi förväntar oss att det kanske dyker upp några fall i augusti också, även om produkten är helt återkallad.

Koka bären

Folkhälsomyndigheten i samarbete med Livsmedelsverket, berörda smittskydd och kommuner, genomför som bäst en utbrottsutredning. Även Polska myndigheter är informerade och gör liknande analyser.

Att vaccinera sig är ett effektivt skydd mot hepatit A, vilket många svenskar gör vi utlandsresor. Har man drabbats av hepatit A innan är man också skyddad.

- Unga barn blir sällan sjuka, de får inte symptom men kan föra smittan vidare, säger Jonas Toljander och ger sin bästa rekommendation:

- Koka de frysta jordgubbarna i en minut, om du vill vara säker. Det skulle jag göra.