Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Persson fick sin identitet stulen i somras.

Hennes id kapades: "Var sjukt stressigt"

Frida Persson fick hem en kreditupplysning trots att hon inte beställt något. Det visade sig att någon använt hennes namn och handlat på flera sajter.

I somras fick 31-åriga Frida Persson ett samtal från sin syster om att hon fått ett brev om att en kreditupplysning gjorts.

- Jag var skriven hos henne och fick en bild om att ett företag begärt en sådan, även om jag inte beställt något.

Tre olika köp gjordes

När hon ringer till företaget visar det sig att någon i Göteborg beställts snus för över 15 000 kronor i hennes namn.

- Företaget berättar att alla fakturor stoppats för att det var fler som hette likadant som mig som blivit utsatta, säger hon.

Persson vände sig direkt till polisen och anmälde att henne identitet blivit stulen. Tre veckor senare dyker ett till brev upp.

- Jag ska då ha handlat kalsonger för 7 000 kronor på en klädbutik för herrar på nätet. Även där hade som tur var fakturan stoppats.

I slutet av sommaren dyker ytterligare ett brev om en kreditansökan upp. Någon hade beställt kläder för 4 500 från en nätbutik.

- Jag behövde inte betala något den här gången heller. Men det var stressigt att inte vet om det skulle fortsätta eller inte.

Flera andra utsattes

Enligt polisen hade en annan Frida Persson i Göteborg tappat sin legitimation, vilket gjort att flera med samma namn utsatts.

- Så jag ändrade min adress till en här i Stockholm, så jag skulle få mer koll om det dök upp något igen. Men det har det inte gjort.

Även om samtliga fakturor stoppades fanns hela tiden en rädsla för att hamna hos inkasso och sedan vidare till Kronofogden.

- Det var orosämnen jag aldrig varit i kontakt med innan, säger Frida Persson.

Men i dag känns det lugnt, berättar hon. Anledningen är att företagen tog henne på stort allvar och stoppade beställningarna.

- Att de direkt kunde se vad som var fake och inte. Så oron finns inte kvar i dag, säger Frida Persson.