Många lantbrukare känner sig inte längre trygga. Arkivbild.
Många lantbrukare känner sig inte längre trygga. Arkivbild.

Hat och hot skrämmer lantbrukare

Hot och hat mot lantbrukare har ökat bara det senaste året, från trakasserier på sociala medier till att barn får ta emot hot. Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund (LRF) skärpta lagar och större möjligheter för polisen att gripa in mot djurrättsaktivister.

ANNONS
|

- Hoten ökar i antal, men det vi framför allt ser är att man väljer ut enskilda lantbruksföretagare som man förföljer och trakasserar, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

Det vanligaste är anonyma hot på telefon, eller i brev och mejl, men det finns aktivister som är beredda att gå längre.

- Det har hänt att man varit på skolor och sökt upp barn till lantbrukare. De har släppt ut djur, vilket i vissa fall kan leda till en ekologisk katastrof i området, och i nästan alla fall leder det till stort lidande för djuren. Folk går in i stallar och filmar, ibland har man flyttat om djur för att det ska se trängre ut. Det stör djuren enormt och medför risk för smittspridning.

ANNONS

Hets mot enskilda

Attackerna är till viss del säsongsbetonade. Till jul drabbas grisbönder hårdast, till påsk är det kyckling- och äggproducenter.

En utveckling som också oroar LRF är hur sociala medier i högre grad används för att hetsa mot enskilda lantbrukare. Det kan handla om allt från hatiska kommentarer till rena lögner.

- Till exempel har man tagit en film och manipulerat den så at personen i fråga säger helt horribla saker, säger Palle Borgström.

Skärpt lagstiftning

Nu efterlyser LRF en lagstiftning som tryggar lantbrukarna, bland annat genom skärpning av demonstrationsrätten. I dag behövs inget tillstånd för demonstrationer utanför planlagt område, och i kombination med allemansrätten gör det att aktivisterna kan ta sig väldigt nära gårdarna utan att polisen har möjlighet att ingripa.

- Vi vill också att polisen prioriterar upp de här brotten, och att de får möjlighet att prioritera upp dem, säger Palle Borgström.

ANNONS
TT

Fakta: Hot och våld mot lantbrukare

Var fjärde lantbrukare är ofta orlig för att bli måltavla för militanta djurrättsaktivister.

Var femte känner någon kollega som utsatts.

Var sjunde drar sig för att berätta att man är djurägare av rädsla för militanta djurrättsaktivister.

Oron är störst bland djurhållare och lantbrukare under 40. De som är aktiva med att berätta om och diskutera sitt yrke löper högst risk att drabbas.

Det vanligaste är hotfulla telefonsamtal, brev eller mejl, olovlig intrång hos djuren och skadegörelse.

Nästan hälften av de drabbade avstod från att polisanmäla. Främst för att man tror att polismyndigheten inte kan göra något och på grund av rädsla för nya attacker.

Enkäten genomfördes i april 2016. LRF:s bedömning är att bedömning är att hoten och attackerna ökat sedan dess. En ny undersökning publiceras i maj.

Källa: LRF

ANNONS