Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

HA-mannen: Ska skratta hela vägen till kåken

Exflickvännen fick ta emot flera grova hot via telefon, mejl, facebook, lappar i brevinkastet och meddelanden på dörren. "Jag kommer skratta gott hela vägen till Kåken", löd ett av dem. Nu har mannen, som enligt åklagaren har kopplingar till Hells Angels, dömts för en rad brott.

Under några dagar i augusti blev en kvinna kontaktad, på flera olika sätt, av en man hon tidigare haft en relation med. Det rörde sig om hotfulla Facebookhälsningar, mejl, inspelade telefonmeddelanden samt lappar som lades i brevinkastet och tejpades fast på hennes ytterdörr på adressen i Göteborg.

LÄS MER: HA-mannens hot mot exet: Ska ta ditt liv

"Ta ditt liv"

I meddelandena stod det bland annat: "Du ska ha jävligt klart för dig, när du kommer hem i dag, du kommer att ha ett rent helvete från min sida", "Jag kommer skratta gott hela vägen till Kåken sitta av mitt straff komma ut och ta ditt liv..." och ”Har varit på möte med de rödvita. Vissa av er ligger riktigt illa till".

Enligt åklagaren har mannen koppling till det kriminella mc-gänget Hells Angels.
– Det har gjorts en husrannsakan och man har hittat kläder och klistermärken på dörren, sa extra åklagare Shahrzad Rahimi när åtalet lämnades in.

Åklagaren menar att kvinnan vet att mannen har "anknytning till eller kontakter inom Red and White Crew och Hells Angels". Och det faktum att han skrivit om Hells Angels i flera meddelanden anser åklagaren gör att en del av det han skickat ska rubriceras som grovt olaga hot: "Hoten har påtagligt förstärkts genom anspelning indirekt/direkt på ett våldskapital", menar hon.

Mannen själv påstår att enda kopplingen till HA är en släkting som tidigare varit medlem.

"Tomma hot"

Mannen åtalades också för olaga hot, ofredande och övergrepp i rättssak. Han ska bland annat ha kommit hem till kvinnan vid flera tillfällen, under dygnets olika timmar, bankat på hennes dörr och skrikit på henne från gatan.

Mannen däremot påstår att han inte gjort något brottsligt.
– Det är bara tomma hot, har hans advokat Edip Samuelsson sagt.

I förhör säger kvinnan själv:
– Han har skrämt mig så mycket så jag har blivit förstenad nästan, paralyserad.

Och det är detta Shahrzad Rahimi tagit fasta på:
– Det är en vanlig invändning att det skulle vara tomma hot. Men det handlar om hur man uppfattar det från mottagarens sida och vad syftet med hotet har varit, det vill säga om det är ägnat att framkalla rädsla och det är det man får gå på.

Revansch efter attack

Mannen har förklarat sitt beteende med att han utsatts för en attack som exflickvännen ligger bakom, enligt försvaret.
– Man sett till att någon har hoppat på honom, slagit honom gul och blå och huggit honom med en kniv i käften så han fick sys med 49 stygn, har Edip Samuelsson sagt.

När mannen kontaktade kvinnan gjorde han det för att få veta vilka som låg bakom det som han utsattes för, enligt försvaret.

– Jag har förstått att det har kommit fram uppgifter från misstänkt att någon form av överfall har ägt rum en tid innan. Men det är inget som har utretts så det är bara påståenden från hans sida i det här skedet, har åklagare Shahrzad Rahimi kommenterat dessa uppgifter.

Nu har domen meddelats. Mannen döms till fängelse i ett år för olaga hot, grovt olaga hot, ofredande, skadegörelse, övergrepp i rättssak och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Tingsrätten håller med om att hoten förstärkts i och med mannens, "i vart fall tidigare", anknytning till HA.