Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högt tryck på SOS Alarm efter den senaste veckans många skogsbränder. Arkivbild.

Högt tryck på SOS Alarm i brändernas spår

Det stora antalet skogsbränder i landet har skapat ett högt tryck på SOS Alarm, där många larmar för en och samma händelse. Nu uppmanar larmtjänsten människor att tänka till innan de ringer för att inte skapa onödiga köer.

En genomsnittlig dag har SOS Alarm ungefär nio tusen samtal per dygn men de senaste dagarna har trycket ökat rejält. Årets toppnotering nåddes i lördags då tretton tusen personer ringde larmcentralerna. Det är i nivå med nyårsnatten som är årets mest hektiska pass.

- Det är väldigt mycket fokus på skogsbränder just nu och det blir en belastning för hela 112-systemet. Det skapar längre samtalsköer och i dessa fall är sekunder viktiga, säger Johnny Blanck, presstalesperson på SOS Alarm.

Nu vädjar larmtjänsten till allmänheten att tänka till en extra gång innan man larmar för mindre akuta händelser. Många samtal de får hör hemma hos polisens 114 14, sjukvårdsrådgivningens 1177 eller 113 13 som är ett informationsnummer vid olyckor och kriser.

- Det första numret människor kommer att tänka på är 112 och sprids brandlukt över ett samhälle är det väldigt många som kontaktar oss och är oroliga. I de fallen är det bättre att ringa informationsnumret, säger Johnny Blanck.