Högstadietjejer upplever sexting mycket mer negativt än högstadiekillar, enligt ny studie. Arkivbild.
Högstadietjejer upplever sexting mycket mer negativt än högstadiekillar, enligt ny studie. Arkivbild.

Högstadietjejer ogillar sexting mer än killar

Sexting handlar om att skicka eller ta emot sexuella bilder via digitala kanaler. En ny studie visar att 30 procent av högstadieelever i Sverige någon gång har blivit sextade och att tjejer har mer negativa erfarenheter än jämnåriga killar.

ANNONS
|

I en ny studie vid Göteborgs universitet har högstadieelevers sextingvanor undersökts. Resultatet visar att 15 procent någon gång har sextat och att 30 procent någon gång själva blivit sextade. Upplevelsen av sexting skiljer sig också åt markant mellan tjejer och killar.

- Det är väldigt nedslående men tjejerna har en mycket mer negativ bild av sexting än killarna, som i större utsträckning beskrev sina erfarenheter som positiva. Det visar att villkoren för att utforska sin sexualitet på nätet är ojämlik, säger Carolina Lunde, docent i psykologi och ledare för studien.

ANNONS

Det är första gången forskning om sexting görs på barn i högstadieåldern i Sverige. De allra flesta som har erfarenhet av sexting uppger att de sextat med personer de är ihop mer eller känner. Knappt tio procent säger sig dock ha sextat med personer som är helt okända för dem. Studien visar att riskbeteenden som att chatta med okända personer och till exempel lämna ut sin adress kan vara kopplat till vilket stöd personen har från föräldrarna.

- Det är viktigt att vuxenvärlden vågar prata om sexting på fler sätt än bara i termer av förbud. Det kan vara svårt att berätta om en känslig händelse, särskilt om det handlar om något som tonåringen inte fick lov att göra, säger Carolina Lunde.

I studien har 1600 elever i Västsverige intervjuats och den är en del av det fleråriga forskningsprojektet Own your body vid Göteborgs universitet.

TT

ANNONS