Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att fuska på högskoleprovet bör betraktas som ett systemhotande brott, anser åklagare. Arkivbild.

Högskolefuskare kan få hårdare straff

Omkring 15 personer som misstänks för fusk vid högskoleprovet har åtalats för grovt brott och riskerar upp till två års fängelse, rapporterar P3 Nyheter. Hittills har ett hundratals fuskare ertappats, varav ett tiotal har dömts – men bara för brott av normalgraden.

Under flera års tid har flera myndigheter fört en kamp mot fuskarna. Totalt har ett hundratal personer avslöjats som fuskare under de senaste åren och i våras sprängde polisen en liga som sålt rätta svar till högskoleprovet för miljontals kronor. Bara år 2016 avslöjades 50 personer som fuskare.

Hittills har ett tiotal fuskare dömts för osann försäkran enligt normalgraden, ett brott som ger högst sex månaders fängelse.

Nu anser flera åklagare att brottet är systemhotande och därför bör betraktas som grovt då det i praktiken innebär att fuskarna myglar till sig utbildningsplatser på bekostnad av ärliga sökande.

- Hela grejen med högskoleprovet är ju att man ska ha andra möjligheter att komma in på universitetet. Om det här i förlängningen får fortgå får det ju stora konsekvenser för om vi överhuvudtaget kan ha högskoleprov. Det är ju en samhällsfunktion som påverkas, säger åklagaren Zilla Hirsch till P3 Nyheter.