Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En döv lärare anställdes inte vid Södertörns högskola eftersom att det skulle bli för problematiskt för honom att hålla i föreläsningar. Här en föreläsning vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Högskola frias efter DO-anmälan

Södertörns högskola frias av Arbetsdomstolen, efter att ha anmälts av diskrimineringsombudsmannen (DO) för bristande tillgänglighet.

Fallet rörde högskolans beslut att avbryta en pågående rekrytering av en döv lärare, eftersom skolan ansåg att anpassningsåtgärderna skulle bli för stora.

I tjänsten ingick att hålla i föreläsningar och seminarier, och högskolan skulle därför ha behövt skaffa tolkstöd vid en anställning.

Enligt Arbetsdomstolen diskriminerades dock inte den döva personen, eftersom anpassningsåtgärderna som skulle krävas inte är skäliga.

Kostnaden skulle inte vara av engångskaraktär, och skulle inte komma andra personer med funktionsnedsättning till godo, konstaterar domstolen.

Bristande tillgänglighet infördes som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen den 1 januari 2015. Två år senare hade endast tre av 511 anmälningar tagits till domstol av DO.

Fallet med Södertörns högskola var ett av de tre. Lagändringen har tidigare kritiserats av Handikappförbunden för att vara "tandlös".