Polisavspärrningar vid Bergsgatan utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt inför en av häktningsförhandlingarna mot Rakhmat Akilov. Arkivbild
Polisavspärrningar vid Bergsgatan utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt inför en av häktningsförhandlingarna mot Rakhmat Akilov. Arkivbild

Hög säkerhet när Akilov ställs inför rätta

Säkerhetspådraget är omfattande när rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov inleds. Logistiken är en stor utmaning, med ett stort intresse från allmänheten och medier – och ovanligt många målsägande.

ANNONS
|

- Det här målet skiljer sig från andra för att det är ett väldigt stort intresse från medier och allmänheten. Så många målsägande har vi inte heller haft i tidigare mål. Vi räknar med att det är 60–70 stycken som kommer att höras, säger Thomas Östman, regional säkerhetschef för Stockholms tingsrätter.

På tisdag klockan 09.15 inleds rättegången mot Rakhmat Akilov i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Det är ett speciellt mål, både med tanke på dess rubricering – terroristbrott – och storlek, med totalt 155 målsägare.

ANNONS

Tunnel från häktet

- I säkerhetssalen har vi det vi kallar högriskmål, då den är utformad på ett sätt som gör den säker. Vi har säkerhetskontroller, den är under mark och den frihetsberövade har en transportväg under mark från Kronobergshäktet, säger Thomas Östman.

I säkerhetssalen finns 90 åhörarplatser bakom en vägg av säkerhetsglas. Där kommer bara representanter från olika medier sitta. I en annan sal finns ytterligare 60 platser för allmänhet och medier. Samtliga åhörare måste först gå igenom metalldetektor, visiteras av polis och alla tillhörigheter undersöks i röntgenmaskin.

- Vi har rutiner för hur vi ska jobba. Men nu blir det fler poliser och ordningsvakter på plats. Till exempel måste vi kunna se till i sal två att ingen filmar eller tar bilder, säger Östman.

Hotbild analyseras

Inför en sådan här förhandling tar polisen fram en hot- och riskbedömning, där man exempelvis tittar på om det uttalats några hot mot den tilltalade eller om det planeras någon demonstration. Detaljer om hur hotbilden ser ut i det aktuella fallet är något varken Thomas Östman eller polisen uttalar sig om.

ANNONS

- Vi försöker titta brett och förutsättningslöst och titta på alla möjliga händelser vi vill undvika. Vi vill se på helheten, så att tingsrätten kan genomföra den här rättegången, säger Mats Eriksson, kommunikatör på polisen i region Stockholm.

TT: Är det några andra platser som också kommer att bevakas extra i samband med rättegången?

- Vi brukar inte kommentera det över huvud taget.

TT

Fakta: Rättegången mot Akilov

Den 13 februari inleds rättegången mot Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Den pågår preliminärt till den 9 maj och dom beräknas komma före midsommar.

Stämningsansökan omfattar två åtalspunkter. Den första rör terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

Akilov åtalas för att ha tagit lastbilen och kört den längs med Drottninggatan och slutligen kolliderat med varuhuset Åhléns. Därefter har han försökt utlösa en bomb.

Här finns totalt 135 målsägande, inklusive de fem som dödades vid attentatet. Tio av de övriga målsägandena har han kört på och skadat, resten har befunnit sig i lastbilens färdväg och klarat sig "endast på grund av tillfälliga omständigheter".

Andra åtalspunkten rör framkallande av fara för annan, och handlar om att Akilov utsatt 20 ytterligare målsäganden för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Källa: Åklagarmyndigheten, Stockholms tingsrätt.

ANNONS