Rymdfararna på ISS får se solen gå upp och ned 16 gånger på ett dygn.
Rymdfararna på ISS får se solen gå upp och ned 16 gånger på ett dygn.

Hålet i rymdkapseln som förbryllar

Ett litet, men livsfarligt, hål i en rymdkapsel har satt myror i huvudet på astronauter, rymdorganisationer och tillverkare. Är det ett resultat av en meteorit, ett illasinnat sabotage – eller är det gjort av en astronaut med hemlängtan?

ANNONS
|

Det var under onsdagen den 29 augusti som det upptäcktes. Ett litet hål i Soyuz, den rymdkapsel som sedan juni är dockad till den internationella rymdstationen ISS som ligger i omloppsbana runt jorden, drygt 40 mil upp i rymden.

Det två millimeter stora hålet hade resulterat i ett icke-livshotande tryckfall i kapseln. Syrenivån hade sjunkit och hålet lagades till en början genom att astronauten Alexander Gerst helt sonika satte sitt finger över det. På så sätt blev han, enligt uppgift, den första människan att vidröra rymden utan erforderlig rymddräkt.

ANNONS

Flera försök

Till en början trodde astronauterna och inte minst Energiya, det ryska företag som tillverkar rymdkapseln, att hålet hade orsakats av en mikrometorit, det vill säga en liten sten, eller att något annat löst föremål hade slagit i farkosten från utsidan. Tanken var inte orimlig eftersom 170 miljoner lösa föremål ligger i omloppsbana runt jorden, rester från alla rymd- och satellitprogram genom åren. Däribland den bultdragardel som den svenske astronauten Christer Fuglesang tappade under en av sina rymdpromenader.

Efter att ha granskat hålet mer noggrant avfärdades dock denna teori. Inte minst eftersom det vid närmare analys syns att hålet är borrat – från insidan. Till råga på allt upptäckte man snart att flera försök med borren hade gjorts, innan det gick hål. Frågan är nu: av vem och varför?

- Flera borrningsförsök gjordes. Vi undersöker nu alternativet att det uppstod på jorden. Men det finns en annan möjlighet som vi inte utesluter: att någon med vilje gjorde det (hålet) i rymden, sade nyligen chefen för Roscosmos, Dmitry Rogozin, enligt ryska medier.

ANNONS

Oavsett, säger han, är det illa. Riktigt illa.

Hemlängtan?

ISS bemannas för närvarande av sex personer, var av tre är astronauter från USA:s Nasa, medan två är kosmonauter från den ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos. Därutöver finns även en tysk astronaut, Alexander Gerst, från den europeiska rymdorganisationen ESA.

Det mystiska hålet har naturligtvis satt fart på diverse spekulationer. Vissa tror att det har gjorts i ett försök att sabotera Rysslands förhållande med västvärlden eller vice versa, eftersom samarbetet kring ISS i princip är det enda som hittills inte har störts av de senaste årens allt mer frostiga relationer mellan länderna.

Den före detta kosmonauten och numera parlamentsledamoten Maxim Surayev har föreslagit att hålet kanske är gjort av en besättningsmedlem som längtar hem, även om han inte utesluter andra alternativ.

- Jag hoppas vid Gud att det är en produktionsdefekt, även om det också är väldigt ledsamt, säger Maxim Surayev.

Nasa har sagt i ett uttalande att organisationen kommer att stötta den ryska utredningen och att man är övertygad om att de (ryssarna) kommer att hitta orsaken till läckan.

ANNONS
TT

Fakta: Detta är ISS

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, ESA (Europeiska rymdorganisationen) samt elva europeiska länder, däribland Sverige.

Rymdstationen rör sig i en hastighet av cirka 28000 kilometer i timmen, vilket innebär att varje varv runt jorden tar en och en halv timme.

Under de dryga 19 år som ISS har varit i drift har över 1900 vetenskapliga försök utförts på stationen.

Mer än 1200 vetenskapliga artiklar om dessa försök har publicerats.

Källa: Nasa

ANNONS