Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Arkivbild.

Hälften tyckte att MP var "hemskt"

Nästan hälften av svenskarna har tyckt att Miljöpartiet är hemskt. I Sifos "hemskhetsindex" från 2017, som Svenska Dagbladet publicerar, svarade 49 procent detta.

Opinionsinstitutet har ställt frågan "När du väger in allt som är viktigt för dig när du väljer politiskt parti, hur vill du värdera följande partier?". Svaren placeras sedan in på en tiogradig skala där 1 är "hemskt på alla vis" och 10 är "perfekt på alla vis". De som anger 1–3 summeras som hemskt och de som anger 8–10 summeras som perfekt.

Inför valet 2014 var andelen som tyckte att MP var hemskt 24 procent. Andelen som tyckte att partiet var perfekt var 22 procent, jämfört med 6 procent förra året.

- Det visar en del av MP:s problem. Ingångsvärdet för MP är betydligt tuffare än inför förra valet. Det här är en av flera indikationer, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till TT.

Men MP är inte det hemskaste partiet. 64 procent tycker så om både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. 51 procent tycker att Socialdemokraterna är hemskt.

Men att många ogillar ens politik behöver inte betyda att få kan tänka sig att rösta på en, säger Toivo Sjörén och nämner SD som exempel.

- Men ju fler som gillar ens politik, det kan ju aldrig vara dåligt.