Migrationsverket har nu gått igenom alla ansökningar om uppehållstillstånd som kom in ifjol enligt den nya gymnasielagen.
Migrationsverket har nu gått igenom alla ansökningar om uppehållstillstånd som kom in ifjol enligt den nya gymnasielagen.

Gymnasielagen: Över 5 000 har fått bifall

Migrationsverket har nu gått igenom alla ansökningar om uppehållstillstånd som kom in i fjol enligt den nya gymnasielagen. Av de närmare 12 000 ungdomar som ansökte om uppehållstillstånd har hittills runt 5 200 fått bifall.

ANNONS
|

Migrationsverket gjorde klart prövningarna till årsskiftet, med undantag för cirka 400 ärenden som kräver andra myndigheters beslut innan de kan avgöras.

Arbetet avbröts abrupt då gymnasielagen först fick underkänt av två migrationsdomstolar. Men då Migrationsöverdomstolen konstaterade att lagen visst kan tillämpas återupptogs processen i september.

- Om man hade haft mer tid på sig i remissarbetet hade man kunnat konkretisera vissa saker. Men utifrån hur lagen är skriven tycker jag att vi ändå lyckats tillämpa den relativt enhetligt, säger Johanna Lindblad Ó Duinnín, expert vid Migrationsverket.

ANNONS

Många ärenden hos domstolarna

Men även om Migrationsverket nu har gjort färdigt sin del av arbetet kan det ändå ta tid innan den slutliga statistiken över hur många som fått bifall respektive avslag kommer.

Ungefär hälften av ansökningarna – nästan 5300 stycken – har Migrationsverket skickat vidare till landets fyra migrationsdomstolar. Dessa rör ungdomar som överklagat verkets asylbeslut, och där återstår fortfarande prövning i drygt 3500 gymnasieärenden.

- Det handlar ju om flera tusen ansökningar och migrationsdomstolarna måste först ta ställning till asylskälen. Så vi utgår ifrån att det kommer att ta tid, säger Lindblad Ó Duinnín.

Uppehållstillstånd för gymnasiestudier

Det var mellan den 1 juli och 30 september 2018 som det var möjligt att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier trots avslag på sin asylansökan.

De som fått uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå. De som inom ett halvår efter fullföljd gymnasieutbildning hittar ett jobb kan sedan ansöka om permanent uppehållstillstånd.

TT

Fakta: Gymnasielagen i siffror

Totalt antal ansökningar: 11745

Bifall: 5216

Avslag: 2449

Ännu ej avgjorda: 3 938

Avskrivna: 142

Bifall och avslag ovan avser både ansökningar som prövats av Migrationsverket respektive av landets fyra migrationsdomstolar.

Migrationsverket: 3815 bifall, 2105 avslag

Domstolarna: 1401 bifall, 344 avslag, varav 3546 ännu ej avgjorda ärenden

Källa: Migrationsverket, siffror från 9 januari 2019.

ANNONS