Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gun Hellsvik. Arkivbild.

Gun Hellsvik har avlidit

Moderaten och tidigare justitieministern Gun Hellsvik har avlidit, efter en tids sjukdom. "Hon inspirerade många, med både starka värderingar och förmågan att få saker att hända", skriver moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Hellsvik påbörjade sin politiska karriär i Lund under åttiotalet och var ordförande i kommunstyrelsen 1983–88. 1991 tillträdde hon som justitieminister under Carls Bildts regering, och kan lägga införandet av elektronisk fotboja till listan över sina politiska gärningar.

"Som statsminister satte jag alltid det största värde på den kombination av gott omdöme, varm humor och djup juridisk kunskap som hon förde med sig till regeringens överläggningar och arbete", skriver Carl Bildt i en kommentar till TT.

Gun Hellsvik drabbades av cancer i mars och har sedan dess kämpat mot sjukdomen. Efter sig lämnar hon nu förutom sin make även en son och två barnbarn.

- Hennes mål var att klara vår 50-åriga bröllopsdag, som var i lördags. Och det gjorde hon. Dagen efter vi firat gick hon in i dimman, och en dag senare var hon död, säger maken Per Hellsvik till TT.

Under senare år har hon bland annat varit generaldirektör för Patent- och registreringsverket, fram till 2007.

Gun Hellsvik blev 74 år gammal.