Nio av tio utvisningsdömda vägrar testa sig för covid-19 – och stoppar därmed sin egen utvisning från att verkställas.
Nio av tio utvisningsdömda vägrar testa sig för covid-19 – och stoppar därmed sin egen utvisning från att verkställas. Bild: Björn Larsson Rosvall/ TT

Grovt kriminella hindrar sin egen utvisning

Nio av tio utvisningsdömda vägrar testa sig för covid-19 – och stoppar därmed sin egen utvisning från att verkställas. Nu varnas det för att det är en tidsfråga innan flera av dem kommer släppas på grund av platsbrist.
– Alla delar i systemet måste funka, annars kollapsar det. Nu funkar inte systemet och mycket blir fel, säger en gränspolis till Expressen.

ANNONS
|

Polisens nationella operativa avdelning – Noa – har i ett flertal rapporter till justitiedepartementet varnat för problemet: Överfulla fängelser, häkten och förvar i Sverige närmar sig bristningsgränsen.

Expressen beskriver hur problemet växte sig större i och med pandemins intrång i landet, och hur det sedan blev en riktig huvudvärk när covid-19-tester blev ett krav från såväl flyglinjer som mottagandeländer.

Då började nämligen grova brottslingar, dömda till utvisning, vägra låta sig testas – och med det kunde de förhindra sin egen utvisning och stanna kvar i Sverige.

Kryphålet utnyttjas, enligt flera av landets regionala gränspoliser som tidningen Expressen talat med, av de flesta som ska utvisas – både kriminella och personer som fått avslag på sin asylansökan. Noa uppskattar att det rör sig om 90 procent.

ANNONS

Personer dömda för grova brott släpps med anmälningsplikt

GP har tidigare rapporterat om dömda brottslingar som vägrar covidtest för att undvika att bli utvisade.

– Svensk lag säger att vi med tvång inte kan ta proverna, så vi kan inte komma runt det, sa Mikael Holmgren, tillförordnad chef på gränspolissektionen i region Väst då.

Bland personerna som vägrar testas för covid-19 finns såväl dömda våldtäktsmän som mördare.

Expressen skriver att de som avtjänat straff övergår i förvar, medan andra släpps med anmälningsplikt i väntan på en verkställd utvisning.

Tidningen har även talat med gränspoliser i tre av landets regioner. Alla förklarar hur personer med utvisningsbeslut, som polisen vill ta in, tvingas släppas på grund av att det helt enkelt inte finns plats.

– Jag har hållit kvar mina utvisningsdömda, för att de är en fara för allmänheten och har begått allvarliga brott, ofta mer än en gång. Men det är ju en tidsfråga hur länge man kan hålla dem, berättar en polis för tidningen.

ANNONS