Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Glädjebeskedet: Så länge stannar solen

Maj började strålande i västra Sverige och solen verkar vara här för att stanna - åtminstone veckan ut. – Då blir det ett litet bakslag nästa vecka med kallare temperaturer. Så det gäller att passa på att njuta av solen när den bjuds, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca. Han passar också på att varna för den starka vårsolen.

– Nu blir det skönt med lite värme, äntligen. Nu har det slagit igenom på riktigt. Det ser ut som att det riktigt fina vädret ligger kvar över oss hela denna veckan, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca. 

Som bäst blir vädret från tisdagen och fram till torsdag. Under onsdagen kommer det in lite högre molnslöjor över Västra Götaland, som tidvis skymmer solen, men det kommer ändå att vara omkring 15-18 grader under dagen. Under torsdagen blir det ännu högre temperaturer. 

– Det blir ganska höga temperaturer, vi kommer upp i 17-18 grader de dagarna. Temperaturen kan kanske nosa uppemot 19 grader också, säger Christoffer Hallgren.

Solen försvinner efter helgen

Framåt söndagen blir vädret dock lite sämre och kallare luft drar in över landet.

– Då blir det ett litet bakslag nästa vecka med kallare temperaturer. Så det gäller att passa på att njuta av solen när den bjuds, säger Christoffer Hallgren. 

Under slutet av veckan, och i början av nästa, sjunker temperaturen runt om i länet ner till 5-6 grader under dagarna. Det finns även stor risk för att det blir en regnig start på kommande vecka. 

Minusgrader under nätterna

Men till söndag kan man njuta av solen och de svaga vindarna.

Vindarna över väst kommer att vara lugna under dagarna vilket gör att det inte kommer blåsa speciellt kallt. Eftersom vindarna kommer inifrån landet under veckan, i stället för från havet som de brukar, blir vädret riktigt behagligt även vid kusten. 

Trots det varma sommarvädret under dagarna, bör man fortfarande klä sig varmt under kvällarna och nätterna - då kan temperaturen krypa ner till minusstrecket.

– Det blir omkring nollgradigt på nätterna och även någon minusgrad kortvarigt under den tidiga morgonen. Men så brukar det vara en bit in i maj, säger Christoffer Hallgren. 

Se upp med brännan!

Ett varnande finger från meteorologerna innan alla soldyrkare och sommarälskare ger sig ut i det fina vädret, är att inte underskatta solens styrka. Även om det inte är någon riktig ryssvärme ännu, så kan solens strålar bränna vår sköra hud väldigt lätt.

– Huden är ju inte riktigt beredd på det. Den har varit instängd under flera lager kläder under hela vintern och sedan exploderas av all sol på en gång - det blir en chock för huden, och så bränner man sig. Solen är ganska stark, även om det är skönt!