Glöm nyårspartyt – nya restriktioner inför helgerna

Jobba hemma, avboka idrottslägret och glöm nyårsdiskot. Den snabba och ökande smittspridningen av omikronvarianten gör att regeringen nu återinför en rad skarpa restriktioner – redan före jul. Samtidigt uppmanas alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det.
– Vaccinen måste ut ur regionernas lager och in i svenska folkets armar, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

Den nya virusvarianten omikron oroar regeringen. På grund av detta förvarnade Magdalena Andersson på måndagen om att svenskarna måste vara förberedda på nya restriktioner.

Dagen efter, på tisdagen, presenterades vad det innebär.

Totalt handlar det om nio nya restriktioner som införs den 23 och 24 december.

Liksom tidigare är en av de främsta åtgärderna för att minska smittspridningen och kontakterna mellan människor att alla som kan nu åter uppmanas att arbeta hemma. Detta för att minska spridningen på arbetsplatser och samtidigt minska trängseln i kollektivtrafiken.

Lena Hallengren, socialminister, påpekar att detta gäller till den sista januari 2022 i första hand.

ANNONS

– Bara medarbetare som behöver vara på plats ska vara det, säger hon.

LÄS MER:Statsministern: Var redo för nya restriktioner

”Inget nattklubbsfestande”

Det blir också stora förändringar på krogar och restauranger. Bara sittande servering tillåts och mellan sällskapen måste det vara en meter.

– Inget nattklubbsfestande på nyår eller för hemvändare, säger Magdalena Andersson.

För allmänna sammankomster med mellan 20 och 500 gäster inomhus blir det nu krav på sittande publik. Arrangören får utöver detta avgöra om det ska råda krav på vaccinpass eller en meters avstånd mellan alla sällskap, som får vara max åtta personer.

För privata tillställningar gäller framöver att de får vara som mest 50 personer. Så den som planerat en större samling uppmanas avboka eller dra ned på gästlistan.

Men också resor med bussar och tåg påverkas då platsbokning kommer att krävas och på handelsplatser och mässor införs trängselregler, vilket innebär att varje besökare ska ha minst tio kvadratmeter att tillgå.

– Mellandagsrean ska inte bidra till ökad smittspridning, säger Andersson.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin. Bild: Anders Wiklund/TT

Statsministern ställer in

Magdalena Andersson slår fast att hon förstår att detta innebär många förändringar med kort varsel så här nära inpå jul och nyår. Den snabba smittspridningen har påverkat också hennes egna planer, framhåller hon.

– Jag hade planerat att åka till Norge en vecka, men ställer in på grund av den höga smittspridningen, säger hon.

ANNONS

Att också barn och unga nu kommer att beröras av restriktionerna tycker statsministern är det allra jobbigaste.

– Många har jobbat hårt för detta och sett fram emot att få åka på läger med sina kompisar. Nu är det upp till oss vuxna att få barnen att förstå att det kommer nya tillfällen, säger Andersson.

Arrangörer av cuper och läger uppmanas att avstå från detta. Några sanktioner mot den som bryter mot uppmaningen finns inte, men man räknar med följsamhet då detta tagits fram i samarbete med Riksidrottsförbundet.

– Riksidrottsförbundet ska ta det vidare in i sin organisation och förklara varför det här är viktigt. Vi har sett att det finns en risk att barn drabbas så att de inte ska kunna komma tillbaka till skolan efter lovet. Så det är för barnens bästa, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Pengar till kultur, idrott och företag

Regeringen inför samtidigt en rad ekonomiska stöd för att lindra de negativa effekterna av restriktionerna. I december återinförde regeringen omställnings- och omsättningsstödet och nu gör man det för januari också, enligt finansminister Mikael Damberg.

– Det är ett viktigt besked till de företagare som påverkas av att vi nu behöver införa skarpare restriktioner och rekommendationer, säger han.

Samtidigt får kulturen 120 miljoner kronor och idrotten 80 miljoner kronor av samma skäl.

ANNONS

Genomgående under regeringens information om de nya restriktionerna var att alla som ännu inte vaccinerat sig, cirka 1,5 miljoner människor, att gå och göra det.

ANNONS