Gitarren kan vara olaglig att sälja

Tänker du sälja din gamla gitarr? Eller köpa en begagnad? Se upp så att du inte blir miljöbrottsling.

ANNONS
|

Det låter märkligt, men hemmagitarrister kan bryta mot lagen när de skaffar eller gör sig av med instrument. Om några veckor startar en rättegång som visar på riskerna.

Då sitter en musiklärare på de anklagades bänk i Östersunds tingsrätt. Brottet: han annonserade ut sin akustiska gitarr på Blocket.

Det är ett fint instrument, byggt av en känd spansk gitarrbyggare och värderat till 17 000 kronor. Kruxet är att den delvis består av jakaranda, ett hotat träslag som är förbjudet att importera.

Gitarren är byggd på 80-talet innan förbudet fanns. Men musikpedagogen hade inte skaffat det intyg från Jordbruksverket som krävs för att få sälja den. Till saken hör att han köpte gitarren 2006 av en annan privatperson, som inte heller hade de rätta handlingarna.

ANNONS

- Därmed är den såld olagligt en gång och då kan vi inte utfärda intyg, säger Andrea Ljung, artskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Förbudet mot att handla med jakaranda har funnits i över 20 år men var länge tämligen okänt. Många amatörmusiker har begått samma brott utan påföljd. Den nu åtalade mannen åkte fast för att en tjänsteman på länsstyrelsen såg annonsen och tipsade polisen.

Åklagare Christer B Jarlås kommer att yrka på dagsböter för artskyddsbrott samt att instrumentet blir förverkat.

- Att det blir rättegång i stället för strafföreläggande är för den misstänktes skull. Han ska kunna argumentera i rätten för att gitarren inte ska förverkas, säger Jarlås.

Vad är det för samhällsnytta med det här?

- Vi går inte efter samhällsnytta utan efter lagen. Jag har åtalsplikt. Att en enskild person försöker sälja ett föremål i Sverige kan tyckas bagatellartat, men i ett globalt sammanhang har hanteringen av utrotningshotade arter lett till stora miljöskador, svarar Jarlås.

Du har själv recenserat konserter i lokalpressen. Som musikvän, hur ser du på den här historien?

- Jag tycker det är väldigt kortsiktigt av instrumenttillverkarna att använda utrotningshotade träslag när det finns fullgoda ersättningsmaterial. Det finns en myt att jakaranda är det enda som gäller och den har förstört enorma ytor.

ANNONS

Hur orolig ska då hemmagitarristen vara? Den som har ett äldre och/eller riktigt fint instrument bör fundera allvarligt på vilket trä som ingår.

Jakaranda används i greppbrädor på alla sorters gitarrer samt i sarg och botten på akustiska. Träslaget var mycket vanligt på 60-talet och fortsatte att användas i dyrare modeller under lång tid.

Det är inte förbjudet att äga instrumenten men all handel kräver tillstånd. Detsamma gäller resor utanför EU. För att ta med gitarren till Norge behövs alltså särskilda dokument.

- Om du köpte den före 1992 och har ägt den sedan dess, då är det lätt att få intyg, säger Andrea Ljung på Jordbruksverket.

Kruxet uppstår om instrumentet har bytt ägare de senaste decennierna utan tillstånd eller om det har importerats på felaktigt sätt. Då blir det ingen dispens.

- Gitarrer är en riskprodukt. Om vi inte kan utfärda intyg är de osäljbara, säger Andrea Ljung.

Hur många söker intyg hos er?

- Det är många gitarrbyggare, nu börjar också musikaffärerna vakna. Privatpersoner är inte så vanligt.

Samma regler gäller för möbler i jakaranda, som tillverkades i stor skala i Skandinavien på 60- och 70-talen. Det finns massor av sådana till salu. Både köpare och säljare riskerar att begå brott om de inte har koll på lagstiftningen.

ANNONS

Konsumentredaktionen har varit i kontakt med den åtalade musikläraren. Han har avböjt att kommentera.

Jakaranda (Dalbergia nigra), även kallad riopalisander, växer enbart i Brasilien. Det engelska namnet är brazilian rosewood. Det har använts i många kända och eftertraktade gitarrmodeller.

Avverkning av jakaranda har lett till att regnskogar ödelagts. Arten är skyddad inom EU och resten av världen sedan 1992.

I dag ersätts den ofta med släktingen ostindisk palisander.

Om du vill sälja ett föremål av jakaranda söker du tillstånd via jordbruksverket.se, sök på cites-intyg. Föremål tillverkade före 1947 kräver inget intyg inom EU.

Källor: NE, Jordbruksverket

Lagen om artskydd gäller inte bara jakaranda utan många hotade växt- och djurarter. Varje år fälls privatpersoner för sådana brott.

En 78-årig kvinna i Värmland, som tidigare arbetat i pälsaffär, försökte sälja en leopardpäls som hon skaffat på 60-talet. Hon dömdes i våras till 30 dagsböter.

En man i Norrland sålde en uppstoppad duvhök, som hade hittats död i hans fars ladugård 40 år tidigare. Även han fick dagsböter.

Lagen förbjuder också införsel av vissa souvenirer.

- See more at: http://www.gp.se/ekonomi/1.2863895-gitarren-kan-vara-olaglig-att-salja#sthash.0bHMDDLx.dpuf

ANNONS