En mamma som giftes bort när hon var barn förlorar vårdnaden om sina barn. Arkivbild.
En mamma som giftes bort när hon var barn förlorar vårdnaden om sina barn. Arkivbild.

Giftes bort som barn – förlorar vårdnaden

En ung flicka giftes bort. Hon har själv berättat att hon sedan blev våldtagen av sin tio år äldre man och att hon som 13-åring födde tvillingar. En svensk domstol har nu beslutat att mannen får ensam vårdnad om barnen.

ANNONS
|

- Det här beslutet är det vidrigaste jag läst i hela mitt liv, säger Juno Blom, expert på hedersfrågor, till Göteborgs-Posten.

Flickan ska upprepade gånger ha bett sin familj, som bodde i Sverige, om att få skilja sig från mannen i Irak.

Hon kom till Sverige för att föda "av hälsoskäl" 2007, men hennes man stannade i Irak. 2009 åkte hon med barnen till Irak och ville skilja sig från mannen. Det fick hon mot att hon avsade sig rätten till barnen. 2011 kom hon tillbaka till Sverige utan barn.

ANNONS

Fram till nu har mamman stått som ensam svensk vårdnadshavare för barnen, men Stockholms tingsrätt fastslår nu att mannen ska ha ensam vårdnad. Ett utfall som enligt domen utgår från barnens bästa eftersom det inte finns förutsättningar för gemensam vårdnad då föräldrarna bor i olika länder.

Barnen är nu i tioårsåldern och har bott nästan hela sina liv hos pappan.

Juno Blom, expert på hedersfrågor vid det nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland, reagerar starkt på domen och anser att flera myndigheter agerat fel med tanke på att mamman själv var ett barn.

- Att hon kommer tillbaka till Sverige när hon är 13 år och föder barn, det är ju fruktansvärt. Och att det inte sker en polisanmälan då, det är konstigt, säger hon till Dagens Nyheter.

TT

ANNONS