I studien kunde man konstatera att risken att smittas med gonorré minskade med 31 procent som ett resultat av vaccineringen. Arkivbild.
I studien kunde man konstatera att risken att smittas med gonorré minskade med 31 procent som ett resultat av vaccineringen. Arkivbild.

Genombrott ger hopp om ett gonorrévaccin

Forskare har gjort ett genombrott som kan leda fram till ett vaccin mot gonorré. En ny studie visar att vaccin mot hjärnhinneinflammation också gav visst skydd mot könssjukdomen.

ANNONS
|

Gonorré är en sexuellt överförd smitta som kan leda till obehag och i värsta fall barnlöshet. Sjukdomen behandlas med antibiotika men allt fler bakteriestammar har blivit resistenta. Därför ses jakten på ett vaccin som betydelsefull med konsekvenser för hälsan i hela världen.

Försök att utveckla ett vaccin mot gonorré har pågått länge. Flera kandidater har testats kliniskt men ingen av dem har visat sig vara effektiv. Men en ny studie i Nya Zeeland, publicerad i tidskriften The Lancet , visar en nedgång av gonorrésmitta sedan man vaccinerat stora befolkningsgrupper med ett vaccin mot hjärnhinneinflammation. Liknande resultat har kunnat noteras vid forskningsstudier på Kuba och i Norge.

ANNONS

Finns liknande mekanismer

Även om hjärnhinneinflammation och gonorré har olika symptom och olika smittvägar finns det stora likheter mellan bakterierna som orsakar sjukdomarna. Det gör det möjligt att det finns liknande mekanismer som gör att ett vaccin skulle kunna skydda mot båda.

Nya Zeeland har massvaccinerat omkring en miljon människor under 20 år mot hjärnhinneinflammation åren 2004 till 2006. Ur den gruppen har forskarna tittat på samtliga fall av gonorré i åldersgruppen 15 till 30 år vid elva vårdcentraler. Totalt var 14730 personer inklusive en kontrollgrupp med i studien och man kunde konstatera att risken att smittas med gonorré minskade med 31 % som ett resultat av vaccineringen.

- Man kan tänka sig att om man kan trimma vaccinet och rikta det mot gonorrévarianten snarare än hjärnhinneinflammationsvarianten av bakterien kan man nog nå större framgångar än de 30 procenten, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Framtida vaccinutveckling

"Detta är första gången ett vaccin har visat något skydd mot gonorré. Våra resultat kan ge underlag till framtida vaccinutveckling för både hjärnhinneinflammation och gonorré" skriver Helen Petrousis-Harris, ansvarig för studien och forskare vid Aucklands Universitet i The Lancet.

ANNONS

Upptäckten kan nu läggas till grund för vidare forskning och utveckling mot vad som kan komma att bli det första vaccinet mot gonorré.

- Men det kommer att ta år innan det finns ett färdigt vaccin. Så parallellt måste man uppmuntra till arbete med att ta fram nya typer av antibiotika, säger Britt Åkerlind.

TT

Fakta: Gonorré

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom.

Sjukdomen orsakas av en bakterie. Bakterien finns framför allt i slidan, urinröret och ändtarmsöppningen.

De vanligaste symptomen är sveda när man kissar, flytningar, mellanblödningar eller ont i pungen. Symtom uppträder oftast inom en vecka efter smitta, men kan även komma senare. Man kan få sjukdomen utan att få några symptom.

Gonorré behandlas med antibiotika. Utan behandling kan sjukdomen leda till svårighet att bli gravid, eller svårighet att göra någon gravid.

Gonorré ingår bland de sjukdomar som listas i smittskyddslagen. Det innebär att den som vet eller misstänker att de har sjukdomen är skyldig att testa sig.

Säkraste sättet att skydda sig mot gonorré är att använda kondom.

Källa: Vårdguiden

ANNONS