Julbocken i Gävle invigdes officiellt på första advent.
Julbocken i Gävle invigdes officiellt på första advent. Bild: Mats Åstrand/TT

Gävlebocken är på plats

ANNONS

För 57:e gången har Gävles stolthet, den 13 meter höga halmbocken, invigts. För Gävleborna är bockinvigningen det officiella startskottet på julen och som vanligt hade en stor skara samlats på Rådhusplatsen på första advent.

Den först torra och sedan regniga sommaren har dock påverkat halmskörden och gjort stråna både kortare och klenare i färgen, rapporterar SVT Gävleborg.

Gävlebocken uppfördes första gången 1966, men har bara överlevt julen 19 gånger. Senaste gången bocken brändes ned var 2021, men förra året fick den stå kvar.

Ett vaktbolag övervakar Gävlebocken som sällan brukar få stå orörd fram till jul.
Ett vaktbolag övervakar Gävlebocken som sällan brukar få stå orörd fram till jul. Bild: Mats Åstrand/TT

Fakta: Gävlebocken

Bocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger tre ton, är tretton meter hög och sju meter lång.

Den första bocken uppfördes 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

Bocken har brunnit fler gånger än den har fått stå kvar oskadd. Minst sju gånger har den utsatts för andra attentat.

1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

Till varje bock går det åt 56 halmmattor à 5 meter, 1 600 meter snöre, 1 200 löpmeter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.

Fakta: Gävle kommun

ANNONS