"Man försöker manipulera systemet hela vägen", säger Sara Mohammad, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).
"Man försöker manipulera systemet hela vägen", säger Sara Mohammad, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).

GAPF: "Man försöker lura systemet hela vägen"

Tvångsäktenskap leder sällan till åtal och Sara Mohammad, grundare av GAPF, poängterar att det finns flera försvårande omständigheter när det kommer till utredningar av olika typer av hedersbrott.

ANNONS
|

Lagen om tvångsäktenskap infördes för fyra år sedan, men anmälningarna och åtalen har varit få.

- Det här säger en hel del om hur mycket rättsväsendet förstått av problematiken. Förstår man inte konceptet och konsekvenserna av att leva i en hederskultur, hur mycket föräldrarna faktiskt kan lyckas med att manipulera rättssystemet, då kommer man inte heller göra några rättvisande bedömningar av olika anmälningar, säger Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).

ANNONS

Hon berättar om barn som vittnar till sina föräldrars fördel, om anhöriga som mörkar och fixar underlag som stärker lögnerna och om mammor och pappor som gömmer eventuella dokument genom att muta systemet i det land som giftermålet ingåtts.

- Man försöker manipulera systemet hela vägen. Därför borde hedersbrott införas i brottsbalken – så att polisen kan lära sig och göra professionella bedömningar.

Det är sällan som någon målsägande eller nära anhörig anmäler till polis – i stället är det ofta skolan som uppmärksammar att något är på gång. Samtidigt som rättsväsendet behöver mer kunskap behöver barnen också få mer information, säger Sara Mohammad.

- Man måste göra dem medvetna om vikten av att ta kopia på olika dokument, spela in samtal och dokumentera innan man anmäler. Berätta att man kan använda lagen mot föräldrarna, säger Sara Mohammad.

ANNONS
TT

ANNONS