Prognosen för Göteborg efter lunch säger växlande molnighet, 11 grader, uppehåll och risk för bråk. Inför nazistmarschen på eftermiddagen råder ett spänt lugn. Polisen har kraftsamlat. Motdemonstranter anländer.
- Vi har förstärkt säkerheten på Centralstationen. Men vi känner inte större oro än vanligt vid stora tillställningar, säger Michael Dahlgren, vid Jernhuset med ansvar för stationsbyggnaderna.
Många Göteborgare uttrycker ändå olust inför det som komma skall. Både inför nazisternas tåg, men också inför motdemonstrationerna och inför allt stök som stör rutinerna. Det blir ett intrång i vardagen.
Känner sig illa berörd
- Jag bor i de västra förorterna. Jag kommer att stannar hemma i dag, säger Seid Abdi, ursprungligen från Somalia.
Han känner sig illa berörd av alltihop.
- Jag förstår inte varför de hatar oss för ingenting. De vill ha bort oss bara för att vi har en annan hudfärg eller religion.
Många Göteborgare vill gärna prata. Men få vill uppge sitt namn, än mindre vara med på bild.
- Jag tänker motdemonstrera på Heden, säger en flicka i gymnasieåldern som vill vara anonym.
- Det är klart man ska markera mot nazister, men när det gäller vänsterextremister verkar det som ingen riktigt bryr sig, säger hon.
Gå bara därifrån
Andra ser inget skäl att manifestera sitt avståndstagande.
- Jag ser inte syftet med att åka in till centrum om man inte behöver. Jag förstår inte folk som ska titta på sånt här. Gå därifrån bara, låt dem vara, säger Anders.
Och faran för kravaller och bråk präglar diskussionerna.
- Jag har fått höra från många, försök att hålla dig inne, gå inte ner på stan i fall det skulle hända någonting, säger Munir som går i gymnasiet.
- Det kan hända något och du hamnar mitt i. Det behöver inte vara riktat mot dig, säger Eremias, hans kompis.
Käppar i hjulet
Rädslan sätter också käppar i hjulet på planer för lördagen.
- Jag hade tänkt gå på match på Gamla Ullevi och se på Gais. Men nu vågar jag inte, berättar Abdi.
För några kommer demonstrationen nära vare sig de vill eller inte. Salong Nina F. ligger på Sten Sturegatan utefter marschvägen. Hon stänger salongen den dagen. Och fönstren har täkts över med spånplattor.
- Jag är tacksam om mina fönster är hela på måndag. Men det är fastighetsägaren som tagit det säkra före det osäkra, säger Nina Fjellgren som driver salongen.
I Katolska kyrkan, som ligger vid Heden, kommer verksamheten trots allt att pågå som vanligt med mässor och gudstjänster.
- Men vi befarar att det kommat att bli söderslagna fönster och många ledsna människor. Men vad ska vi göra? säger församlingsassistenten Birgitta Gelotte uppgivet.
Staden står enad
Och kyrkans oro gäller inte bara nazisterna.
- Vi kanske är mer oroade för motdemonstranter, säger hon.
Ann-Sofie Hermansson tycker ändå att Göteborgarna ska vara lugna.
- Min tilltro till polisen är stor. Nazisterna kan se sig i månen efter stöd i den här staden. Det finns tillräckligt mycket goda krafter här som håller emot. Vi står enade, säger hon.
Och när allt är över och lugnet lägrar sig är staden redo att ta hand om konsekvenser. Nedtrampade planteringar, uppbrutna stenläggningar, krossade glasrutor, vad det vara må.
- Vi är vana, vi har en beredskap att städa upp och återställa, säger Jan Rinman vid trafikkontoret med samlat lugn.