Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Numera är det färre svenska elever som läser moderna språk som exempelvis spanska. Arkivbild.

”Gör moderna språk obligatoriska i skolan”

Andelen elever som läser andra främmande språk än engelska minskar och Sverige måste vända utvecklingen för att inte hamna efter andra europeiska länder, menar Lärarnas riksförbund.

Färre och färre elever läser nu ett annat främmande språk än engelska och samtidigt finns det oerhört få som vill bli lärare i moderna språk. Exempelvis beslöt Kristianstads kommun nyligen att helt avveckla franskan i kommunens samtliga högstadieskolor, skriver Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, på DN Debatt.

När flera EU-länder trycker på för att elever ska lära sig två främmande språk utöver modersmålet går Sverige i motsatt riktning, menar Fahlén.

- Sverige halkar efter och jag tror inte att det är bra för vår framtid. Sverige är ett litet land och vi är oerhört exportberoende, säger hon till TT.

Åsa Fahlén anser att en av de stora anledningarna till att färre elever läser andra språk är att det inte längre är obligatoriskt.

- Signalvärdet blir att det räcker med engelska och inte är så himla viktigt med andra språk.

Lärarnas riksförbund föreslår bland annat att moderna språk ska bli obligatoriska igen, att språklärares löner bör höjas samt att kvalificerade högskoleutbildningar bör införa ytterligare ett språk utöver engelska som behörighetskrav.